Aquests dies estic sentint per la ràdio a estones el judici contra la cúpula dels Mossos d'Esquadra. Si un historiador dels que obtindran el grau d'aquí a 40 anys intenta fer una tesi doctoral sobre el dia 20 de setembre de 2017, fliparà. Anirà a la portada dels diaris del dia 21 i veurà al diari monàrquic conservador La Vanguardia, « La protesta se instala en la calle por el asedio policial al 1-O». I si va al Diari de Girona veurà: «Segona jornada de mobilitzacions». El País diu « La policia desmonta la organización del referèndum». Ningú titula « Rebelión en Cataluña», ni « Sedición en Cataluña» el que seria lògic atenent al que diuen els jutges. Tots els periodistes són imbècils? Que estrany. Si mira el judici contra la cúpula dels Mossos, al·lucinarà amb el baix nivell cultural i democràtic del fiscal Miguel Angel Carballo. En tota una Audiencia Nacional (antic TOP) no hi hagi ningú que conegui el català i una cosa encara pitjor que no sàpiga que hi ha traductor online força fiable. Ja és Ya, això no és altra cosa que un error derivat de la incultura franquista.

La veu del fiscal Carballo li retronarà al seu cap. Aquest és fiscal perquè va ser nomenat pel tèrbol i reprovat pel Congrés Fiscal General de l'Estat José Manuel Maza. De fet Pablo Iglesias va dir de Maza «consideramos que fue un protector de la corrupción del Partido Popular». Carballo acusa de rebel·lió i sedició a José Luis Trapero i la direcció dels Mossos. Tant li fa que als polítics el Tribunal Suprem no va condemnar-los per rebel·lió. Diuen els fiscals que ja s'ho miraran al final. Un element més d'indefensió. És clar, significaria acceptar la impostura i que el cas passés al TSJC. Va ser també el fiscal que va acusar els Jordis davant la jutgessa Carmen Lamela a qui li han pagat els favors de forma irregular ascendint-la al Tribunal Suprem. També va ser el fiscal que acusava de terrorisme Tamara Carrasco, cosa que va quedar en res. Carballo va ser el fiscal contra els CDRs acusats de terrorisme en plena campanya electoral de 2019. Va ser un intent fallit de vincular terrorisme a Puigdemont i Torra. Marlaska no en sabia res. Inquietant. En fi, és un home d'extrema dreta que ha fet la seva carrera a l'ombra del PP. Carballo no té una actitud pròpia de la judicatura, tallant a Trapero, com si fos l' Eduardo Inda a la Sexta. El PP controla des del Consejo General del Poder Judicial els nomenaments de càrrecs des de fa més de vint anys. Són gent que han treballat en les administracions d' Aznar i Rajoy. Fins i tot el CGPJ s'atreveix a fer un comunicat contra el vicepresident del govern Pablo Iglesias. De fet, la major part d'ells estan més a prop de Vox que del PP.

El problema és que s'han acostumat a unes formes i actituds impròpies d'un sistema liberal. Cal urgentment depurar la justícia. No pot ser que el Poder Judicial no respongui a la mentalitat del poble sinó a una petita part, la més d'extrema dreta. Algú els ha de parar els peus.