Hi ha paraules que tenen diversos significats en funció del context en què es fan servir, com és el penediment. El sentit jurídic, ètic o cristià és ben diferent. Tanmateix, a totes tres les uneix un significat previ, i aquest és la idea d'haver fet alguna cosa que no s'hauria d'haver fet, o a la inversa, no haver portat a terme una conducta que era l'esperada. En l'àmbit pictòric, s'utilitza la paraula pentimento (en italià, plural pentimenti, de pentirsi: penedir). El terme refereix una alteració en un quadre que manifesta el canvi d'idea de l'artista sobre allò que estava pintant. Es tracta, per tant, d'un penediment que es materialitza en els diversos canvis que l'autor d'una obra pictòrica realitza abans d'acabar-la. El perfeccionisme de Velázquez el va dur a crear relats dins del relat final, com per exemple en Las Meninas, una pràctica que les anàlisis d'infrarojos han revelat.

El Brexit consumat el 31 de gener amaga una realitat social penedida d'haver-hi votat a favor per haver cregut les fal·làcies que, en el seu moment, es van emprar en la seva defensa.

Un vídeo que ha esdevingut viral en el qual una jove confessa a ITVNews: «Ara votaria a favor de la permanència, perquè avui al matí m'està colpejant la realitat i m'han vingut remordiments. Em sento intimidada pel fet que deixem la Unió Europea». La cosa no passaria de mera anècdota si no fos perquè el sentiment al qual fa referència està molt més generalitzat del que pot semblar. La xarxa més que la premsa en paper va plena de mea culpa de molta gent veient la divisió que s'ha produït. «Honestament estic una mica commocionat. Estic commocionat perquè realment hàgim votat per la sortida. No vaig pensar que succeís de debò. No vaig pensar que el meu vot importés massa perquè a la fi ens quedaríem», ha declarat un d'aquests votants a la cadena BBC. Penediments que arriben massa tard.