La investigació oberta per presumptes irregularitats al Patronat de Turisme, publicada en exclusiva per Diari de Girona, ha causat un fort impacte tant en l'àmbit turístic de les comarques gironines com en el polític. De moment, els diferents sectors representats en el Patronat, que van ser informats puntualment pel president de la Diputació, Miquel Noguer, guarden un prudent silenci a l'espera dels resultats finals de la investigació que, a més de la interna oberta per la Diputació, ja ha arribat a l'Oficina Antifrau de Catalunya.

El Patronat va decidir el passat 20 de gener obrir expedient a dos alts càrrecs (el cap de Màrqueting i la responsable online) després d'una investigació interna que ha alertat de possibles irregularitats en contractacions d'estudis i empreses, i despeses indegudes en el funcionament de l'organisme almenys des de 2012 fins a l'any passat. El Patronat també ha acordat reclamar a la Facultat de Turisme de la UdG i a l'empresa Minimilks Creative Company sl la devolució de 24.200 i 32.000 euros, respectivament, per treballs que no s'han realitzat o feines que s'haurien cobrat dues vegades. Segons Miquel Noguer, president de la Diputació i també del Patronat, de la vintena d'irregularitats alertades en un primer informe només se n'han provat cinc. Amb tot, Noguer ha garantit que el Patronat arribarà «fins on calgui depurant responsabilitats». La veritat és que la informació facilitada va caure com un gerro d'aigua freda en la reunió del Consell d'Administració del Patronat.

És prematur efectuar judicis de valor sobre les presumptes irregularitats detectades en la investigació interna, i sobre les quals ha informat detalladament el Diari de Girona. Per a alguns poden ser greus i per a altres, com s'ha pogut llegir en les xarxes socials, de caràcter menor. Tot depèn d'on es vulgui posar el llistó. De moment, sembla que la Diputació l'ha posat més amunt que de costum ordenant una investigació interna a fons, bastant infreqüent en les institucions públiques del nostre entorn. Al marge de possibles responsabilitats individuals, que ja es determinaran en el seu moment, si s'escau, un dels fets més intranquil·litzadors és el presumpte conflicte d'interessos entre la Facultat de Turisme i la UdG i que, entre altres presumptes irregularitats, derivi en la devolució de 24.000 euros, més els interessos de demora, per un estudi encarregat fa set anys que el Patronat considera que no s'ha entregat. L'Oficina Antifrau tindrà l'última paraula i, en el supòsit que es determinés algun indici delictiu, la Fiscalia. Encara queda feina per fer abans de conèixer les conclusions definitives.