Fins a meitat de la setmana passada el camí que condueix a la presa de Susqueda es trobava encara tallat pel pas del temporal Gloria. Els veïns m'havien estat enviant fotos i vídeos de la situació. 230 metres de ruta inhabilitada, que incomunicava la zona. La força de la natura semblava haver fet diverses mossegades al camí.

Endesa havia posat guàrdies al Pasteral que impedien el pas, i deixaven passar a peu només els veïns. La resta va ser l'abandonament, més enllà de la visita fugaç d'un funcionari d'Osor. No podien accedir-hi amb vehicles, i això feia molt difícil la vida, sobretot al refugi de drogodependents de la Fundació Font Picant i una àvia de 94 anys. Si sorgia una urgència mèdica, es trobaven a la bona de deu.

Durant les dues setmanes d'aïllament, els veïns asseguraven que Endesa tenia diversos camins limítrofs al principal, però per falta d'acord entre l'Ajuntament i la companyia no s'havien pogut habilitar. «Ens han deixat tirats», em deia Roberto, un veí de la zona. «No ens informen de res», em comentava un altre veí preocupat. I no és que Endesa tingués aquest únic conflicte pendent, sinó que l'empresa els acumula en tota la regió. Davant la falta d'informació de les institucions, ells, supervivents nats, es mantenien comunicats per una xarxa de Whastsapp. Fins que la situació va saltar als mitjans i en unes hores el camí es va arreglar.

L'anciana de 94 anys és «la mare» de Can Codina, una casa rural que hi està fins i tot abans de fer-se les preses. Els seus fills, que porten el restaurant del mateix nom, no van poder fer arribar aliments i han hagut de tenir tancat. A la finca es van quedar aïllats, un pi els va caure per una banda i per l'altra la crescuda va aixecar una estacada de terra. No van poder sortir fins que al quart dia va venir una excavadora i els va obrir pas. Encara avui es mantenen rehabilitant el local, sense ajudes.

«Viure allà és viure oblidat», em diu Roberto, «però som supervivents i ens sabem espavilar». Pregunto si van passar por. Un d'ells em diu que podria resumir-se en «respecte i incertesa».

A dia d'avui els veïns saben que el pegat del camí és només això, un pegat, i esperen solucions a llarg termini, que no tornin a quedar aïllats. Volen un acord «funcional» entre Endesa i el seu Ajuntament que permeti rapidesa a l'hora d'afrontar els problemes. I que no depengui tot del fet que es parli o no d'ells en els mitjans. Com hauria de ser.