10 de febrer de 2020
10.02.2020
Diari de Girona

La veu de les màquines

10.02.2020 | 06:00
La veu de les màquines

Els assistents virtuals –Siri, Alexa, Cortana...– tenen veu femenina. Algunes feministes diuen que això perpetua els estereotips. Es passen bones estones amb aquestes coses. Si es parteix de dividir la societat pel sexe i aplicar-li monolíticament els estereotips, es pot pensar que la meitat dels usuaris d'assistents virtuals té una veu de dona que li serveix, però també que l'altra meitat té una veu germana a la qual creure. Aquesta elecció a conveniència la difonen de continu les dames del matí televisiu.
Trencar l'estereotip i posar veu masculina no lliuraria d'objeccions serioses.
1) La d'invisibilitzar (inaudibilitzar) els milions de dones assistents en els últims cent anys, quan van començar a alliberar-se econòmicament dels homes, de les cotilles, de les melenes llargues i d'altres opressions treballant de secretàries. A canvi, van donar peu a la fantasia masclista dels dictats als genolls de caps vellets i rabassuts en l'humor gràfic, en resposta a l'avanç femení.
2) La veu masculina, per consolidació mental del patriarcat, podria sonar autoritària i tot expressant-se de manera didàctica podria interpretar-se com una macho-explicació paternalista que porta implícit un «tonteta» que fa 60 anys era explícit.
Aquestes preocupacions són per a persones sensibles que escolten el navegador del cotxe com si fos una persona i per a ximples que el veuen com si ho fos. La veritable «feminització» dels assistents comença més enllà de la veu, perquè els han programat respostes de flirteig, d'ambigüitat o de diplomàcia per a preguntes i ordres que no han de donar-se a un assistent virtual ni a una persona i que entrenen gilipolles per relacionar-se amb les màquines tan malament com amb les dones.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook