El negacionisme fa al·lusió a les doctrines que neguen algun fet important i acceptat de manera estesa, especialment si és històric o científic. Al darrere hi ha una actitud intransigent que busca ésser diferent. Trump nega el canvi climàtic, la ideologia creacionista vers la Teoria de l'Evolució, dubtar que l'home va arribar a la Lluna o que la Terra és rodona, són exemples d'una mentalitat atreta per les idees conspiratives.

Davant del creixement d'aquesta ànsia de contradir l'evidència, el terme negacionisme ha estat incorporat al diccionari recentment amb el significat «actitud que consisteix en la negació de fets històrics recents i molt greus que estan generalment acceptats». Segles després del descobriment de Galileo, els terraplanistes neguen la forma esfèrica de la Terra perquè no creuen en la gravetat. Els seus arguments absurds provenen d'una concepció d'univers antropocèntrica i simplista, adduint que l'ésser humà és el centre del planeta, del sol i la lluna, i de l'univers. En canvi, la visió que proposa la ciència requereix cert nivell d'abstracció; és a dir, no podem observar a simple vista els fenòmens que regeixen l'univers. Això és precisament el que ens fa humans: les limitacions físiques no ens priven de la consciència que no som el centre de l'univers i, probablement, tampoc els únics éssers que l'habiten.

Així doncs, el negacionisme no és una teoria en si, sinó que es tracta d'un comportament humà que consisteix a negar una realitat provada però incòmoda.

El nombre de víctimes per violència masclista a tot l'Estat durant aquest 2020 és de 9, i de 1.042 des del 2003. Davant d'aquesta realitat innegable, Vox nega la violència masclista imposant al Govern andalús l'eliminació d'ajuts a les dones i famílies víctimes d'aquesta violència. El moviment feminista s'alça contra Vox: «Ni un pas enrere».