La por és molt més contagiosa que el coronavirus de Wuhan. El causant de la pneumònia arriba per via respiratòria quan inspirem gotetes que surten de la tos, de l'esternut o de la parla d'una persona propera. La por es contagia per via lectora, auditiva, audiovisual i no té distància de seguretat. Moltes vegades, com més lluny hi ha el perill, més por fa.

Quan l'ambient s'ha contagiat de por és molt difícil distingir la prudència de la covardia. Sabrem amb certesa qui va ser el sensat, qui l'agosarat, qui el prudent i qui el covard al final, quan ja no calgui. Per això ara costa objectar que un virus que ha causat mil morts a la Xina impedeixi un congrés a Barcelona.

Quan vivíem en un món menys comunicat -i menys poruc- mil morts era el que necessitava la Xina per ser notícia. Se'ns deia als periodistes que un mort a la teva ciutat era notícia; dos a la regió veïna, 10 al teu país... Així fins arribar a la Xina... i això que hi havia 400 milions menys de xinesos. També entraven menys morts en els informatius.

La suspensió del Mobile World Congress, que causa terror al turisme de congressos de Barcelona, pot respondre a interessos econòmics que facin servir la por com a arma de dissuasió massiva. La Xina, primera potència mundial en coronavirus, disputa el lideratge de la telefonia de la següent generació. Amb el temps, aquest sector ha de ser, per naturalesa, sensible a la por al contagi perquè treballa en les relacions que eliminen la distància en la comunicació mantenint la distància personal, aquesta en què es produeixen els contagis vírics. El Mobile, fira de novetats, és el seu gran acte presencial i la gran cerimònia de la seva contradicció, que evidencia els seus límits.