Cues d'espera en residències

de gent gran

Lluís Torner i Callicó girona

Trobem molt correcta la preocupació que tothom pogués tenir un sostre on poder viure; tot i que entenem que la solució correcte no són les cada vegada més sovintejades ocupacions, indiscriminades o a la brava, que comporten molts maldecaps i solen ser motiu de greus conflictes, per la qual cosa, caldria posar-hi un remei adequat i cercar-hi solucions formals. Com també seria bo trobar-ne, pel que fa al creixent tema dels anomenats pisos turístics; com evitar els casos dels lloguers excessius.

Bé! Però del que volíem parlar, bàsicament, és d'un altre tema, que també és important i preocupant, i al qual caldria posar-hi un remei adequat, com és la llarga llista de persones que tenen necessitat de poder entrar a una residència pública perquè estan delicats i malvivint a casa seva, i que quan els arriba l'aprovació de la seva sol·licitud, ja sol ser tard; i/o ja estan ingressats a cures pal·liatives a un hospital o bé s'han mort, i això és molt trist, després d'una llarga vida de treball, que els mereixeria poder envellir amb dignitat i acom­pa­nyats. La solució que se'ls sol donar és que estan millor a casa, anant a un centre de dia -si s'hi veuen en cor- o ajudant-los amb un assistent o assistenta, a estones.

A Girona, per exemple, de residències públiques, des de fa molt temps, solament hi ha la de La Creu de Palau i la d'En Puig d'en Roca, mentrestant la ciutat i les necessitats han anat experimentant un fort augment. Clar que n'hi ha moltes de privades, però no tothom pot fer front al seu cost.

Tan important és una cosa com l'altra, no són de fàcil resolució, potser sí, però cal treballar-hi. És el nostre parer.

Mans Unides 2020

M. Àngels Pagès Ventalló

Diumenge 9 de febrer es va celebrar arreu la campanya contra la fam liderada per Mans Unides. El lema per aquest any és: «Qui més pateix el maltractament al Planeta no ets tu». Ben atractiu per fer-nos prendre consciència de la relació entre la lluita contra la pobresa i la cura del planeta, la nostra «casa comuna». Aspecte que ens recorda, amb molta insistència, el papa Francesc en la seva exhortació apostòlica Laudato si, sobre la necessitat d'una conversió ecològica integral.

El model de vida dominant amb un excés de consumisme provoca molta pobresa que ho pateixen les comunitats més vulnerables. S'ha d'acabar amb la cultura del malbaratament i trobar un sistema que sigui sostenible i tingui en compte les conseqüències mediambientals. Hauríem de sentir-nos cuidadors enlloc d'amos i dominadors del món. Les nostres accions o omissions afecten moltes persones a qui no se'ls respecta els seus drets. És intolerable les situacions d'injustícia i desigualtat que encara persisteixen a ple segle XXI.

L'ONG Mans Unides, que fa més de seixanta anys que lluita contra la fam i promou el desenvolupament humà integral i sostenible dels pobles més empobrits, ens convida a col·laborar. Les nostres aportacions serviran per portar a terme diferents projectes de millora de la situació de vulnerabilitat a què estan sotmeses moltes persones. Cada diòcesi en té assignats. El que es puguin realitzar està a les nostres mans.

Tornada al ciberleviatan

LLORENÇ CARRERAS i SUREDA BESCANÓ

Benvolgut LlBM, enhorabona pel teu article «ciberleviatan». Interessants comentaris però hi trobo a faltar l'accepció com a mar i el sentit figurat que simbolitza la humanitat oposada a Déu. Els jueus es van inspirar en civilitzacions antigues com l'assíria d'Ugarit (Leviatan era un enemic de l'ordre de la Creació, va ser assassinat pel déu cananeu Baal).

Respecte al tema central del «ciber» i de manera complementària cal recordar que el 51% de la població està a Internet, això significa que més de 3.800 milions de ciutadans a la xarxa que cada vegada avança més en qualitat i quantitat. Ja s'està desenvolupant la 5G. En pocs anys hem evolucionat de l'antic 1G dels primers mòbils que sols permetien parlar; la tecnologia 2G introdueix SMS; va arribar la connexió a Internet (3G) i després la banda ampla (4G), amb la transmissió de vídeo en temps real (streaming) o la realitat augmentada.

L'avantatge més significatiu és la velocitat de la nova 5G que permetrà navegar fins a 10 GBP (gigabytes per segon), 10 vegades que ara. Podrem descarregar una pel·lícula completa en segons, els vehicles funcionaran de manera autònoma sense conductor, o fer operacions a distància...

Cada vegada que s'ha produït una nova manera de comunicar-nos la societat ha necessitat un temps d'adaptació. La impremta (1.234) ja va imprimir a Corea. Gutenberg (1.440) va millorar la impremta i va tenir problemes amb la censura de l'època. I aquests poders evolucionats són els que actualment controlen Internet o això ells es pensen. Líders com Julian Assange i Wikileaks ens han permès conèixer informació amagada pels estats i les multinacionals.

Lluís, cal ser positiu, els ciutadans tenim neurones i si les connectem bé tenim un sentit crític que ens ajudarà a domesticar Internet i les fake news.