Hi ha tastadors de vi i tastadors d'ètnies. L'alcaldessa de Vic distingeix pel seu aspecte físic un català d'un asturià o un manxec. No ha explicat com ho fa, aquest és el seu secret de gurmet racial. Potser en observar uns se li activin certes glàndules salivals que romanen ocioses en observar els altres, siguin quins siguin els uns i els altres, ja que un servidor no té aquestes papil·les gustatives i no distingeix els de Conca dels de Tarragona. En tot cas, si això de l'alcaldessa té relació amb la saliva, alguna cosa tindrà a veure també amb la bava, amb la mala bava per ser exactes.

O es tracta d'un assumpte relacionat amb l'olfacte? És possible que aquesta dona elevi les fosses nasals, aspiri l'aire i sàpiga si aquest individu que camina per la vorera és de Wyoming o de Badajoz. Si és el primer, s'hi dirigirà en anglès, ja que sens dubte és culta i sap idiomes. Si és la segona cosa, li parlarà en català perquè aprengui.

Perquè aprengui què? Perquè aprengui, a seques. Cal començar a tractar com es mereixen les ètnies inferiors. L'alcaldessa de Vic crearia, pel seu gust, un grup de salivadors i d'oloradors que recorrerien els carrers del seu poble per localitzar tots els espanyols que no parlessin català i fer amb ells el que aconsellen els manuals clàssics de supremacisme.

Ens preguntem, és clar, si l'alcaldessa de Vic, en assegurar que es distingeix pel seu aspecte els catalans dels no catalans, és feixista en el sentit més pur del terme. En altres paraules, si està convençuda de pertànyer a una raça superior. En aquest cas, les persones assenyalades com a no catalanes pel perímetre del seu crani o el color dels seus ulls ho tenen cru a la localitat d'aquesta senyora. El meu consell és que es disfressin de catalanes per passar inadvertides. Si no saben quins són els trets físics definitoris del catalanisme, i mentre els esbrinen, haurien de sortir al carrer amb una careta de ­Torra, en el cas dels homes, o de l'alcaldessa en qüestió, en el de les dones. D'aquesta manera podran expressar-se en castellà sense que els contestin en català.

La vida et dona problemes, problemes et dona la vida, ai.