Com a conseqüència -i prevenció de majors danys- de l'epidèmia sorgida en una de les principals ciutats de la Xina, les autoritats d'aquest gegantesc país han hagut de prendre un seguit de decisions molt importants que han trastocat els plans viatgers de milions de persones, tant del seu país com dels altres.

A l'interior del gegantí país asiàtic van haver de prohibir la venda de paquets turístics, com a precaució per a evitar contagis i la difusió de la malaltia. A més, aquesta decisió es va produir just durant el període de l'any amb més viatges a la Xina -uns 3.000 milions de desplaçaments, segons fonts del país- degut a les celebracions amb motiu del seu any nou.

Després, ja coneixem el que ha anat passant: creuers amb passatgers afectats i aïllats per precaució, suspensions de congressos com ara el del Mobile a Barcelona o un de la Cambra de Comerç Internacional que s'havia de celebrar a Singapur, anul·lació de vols i estades en hotels.

Com a conseqüència, aquesta crisi -perquè d'una crisi sanitària i de por al desconegut es tracta- ha començat a ocasionar importants descensos d'ingressos en les empreses del sector. Agències de viatges, companyies d'aviació comercial, hotels i oferta complementària pateixen cancel·lacions i les pèrdues d'ingressos de cadascuna de les afectades es podran estimar, però en l'àmbit global no seran fàcils de calcular, a causa de l'immens nombre de persones i empreses afectades.

A tall d'exemple, en el cas d'Espanya la despesa dels turistes xinesos va augmentar el 2019 un 28 per cent en comparació amb el 2018, segons vam poder conèixer durant FITUR. Com afectarà la crisi del coronavirus els ingressos i la despesa de turistes al nostre país és, actualment, impossible de preveure.

Sempre hem sentit i fins i tot repetit que el turisme és la indústria de la pau. Perquè el turisme es veu afavorit per les situacions de pau i perquè els viatges contribueixen al fet que les persones viatgeres ampliïn els seus coneixements i redueixin els seus extremismes i manca de tolerància respecte dels que són diferents. No obstant això, la difusió d'aquest virus l'origen del qual desconeixem -encara que circulen hipòtesis conspiratòries que l'atribueixen a proves d'una arma biològica-, la paralització dels viatges de negocis i del turisme de lleure han començat a tenir efectes demolidors i paralitzadors en el turisme, com si d'una situació de guerra tradicional es tractés.