Des de l'inici del segle XXI el dinamisme exportador de les empreses gironines és una història d'èxit. Hem passat d'unes vendes a l'exterior de 1.842 milions d'euros l'any 2000 als 5.782 milions del 2019. Durant aquests vint anys, només dos exercicis han sigut inferiors que l'anterior: molt lleugerament el 2006 (-42 milions respecte al 2005) i una davallada més substancial el 2009 (gairebé una pèrdua del 10%) en plena crisi econòmica. Aquestes dades revelen una modernització, en tots els sentits, de moltes empreses gironines que han aprofitat la creixent globalització dels mercats per obrir-se a l'exterior i reforçar les seves societats.

Després d'un inici dubitatiu, amb descensos els mesos de gener i febrer respecte a l'any anterior, el ritme exportador gironí es va accelerar a partir de la primavera. D'aquesta manera, ha tancat el 2019 amb un increment exportador del 10%, i s'ha apropat a la xifra de 6.000 milions d'euros. Girona ha crescut per sobre del total de Catalunya (3,1%) i del total d'Espanya (1,8%). Juntament amb Navarra, Guipúscoa i les tres províncies aragoneses, la demarcació gironina va ser la que més va créixer l'any passat. També cal remarcar que en el saldo comercial gironí les vendes a l'exterior han gairebé duplicat les compres: 5.782 milions d'euros en exportacions per 2.844 en importacions. En canvi, en el conjunt de Catalunya les importacions van superar les exportacions durant el 2019: 92.419 milions per 73.853. El saldo negatiu és de 18.565 milions d'euros.

Com ja és tradicional a les comarques gironines, el sector agroalimentari, amb 2.610 milions d'euros, gairebé va aportar la meitat del total de les vendes a l'exterior, i, dintre d'aquest sector, la indústria càrnia va facturar 1.745 milions d'euros. La Xina va ser la clau d'aquestes bones xifres de l'any passat. La crisi porcina d'aquell país, que ha sacrificat la meitat de la seva cabana de bestiar a causa de la pesta africana, ha multiplicat les exportacions de la carn de porc. Ara, en els primers mesos de l'any, caldrà romandre amatents per veure quin efecte contrari pot causar el coronavirus en les exportacions gironines a la xina. I no només per la incidència que aquest virus pugui tenir en tota l'economia mundial, que encara estan per veure, sinó per la paralització de l'activitat productiva del gegant asiàtic i el bloqueig de molts productes en els seus ports. Les comandes, de moment, ja s'han refredat durant el mes de gener. Però, aquest nou escenari ja l'analitzarem quan existeixin més certeses. De moment, quedem-nos amb l'estímul que representa per a l'economia gironina veure que la feina ben feta es tradueix en resultats com el nou rècord exportador viscut el 2019.