El fet que més de 270 italians, de la regió que concentra un terç de la força econòmica del país, estiguin infectats de coronavirus, en un territori de 50.000 habitants en quarentena, mostra la realitat: tenim el coronavirus a casa. Al mateix temps, mostrarà la capacitat de reacció del nostre sistema sanitari, format per bons professionals, i que han de saber gestionar els polítics. Amb capacitat, però sense exageracions.

La por és lliure, i una mala consellera. I pot provocar reaccions excessives. En un país que viu del turisme, i de la llibertat de moviments. El dilluns la borsa espanyola va perdre un 4% del seu valor. Has de retrocedir en el temps fins al 2016, amb el si al Brexit dels britànics, per trobar una caiguda tan profunda. Aquest virus provoca un reajustament a escala mundial. Algunes grans marques eviten fer comandes a la Xina i, per exemple, una fàbrica de vehicles elèctrics Tesla a Europa, es queda sense components perquè els xinesos no fabriquen a ple rendiment. És cert que hi ha persones, molt poques, que poden propagar el virus sense veure's afectades, amb la qual cosa el control és molt difícil. I que la mortaldat a la Xina és del 14% per als ciutadans a partir de 80 anys, però el nostre sistema sanitari i la manera d'afrontar aquesta mena de grip reforçada no són com a la Xina.

El fet de tenir turistes retinguts en un hotel a Tenerife mostra la gran por de les autoritats d'un contagi general, que seria una catàstrofe per a tothom, començant pel nostre turisme. Naturalment, tots prioritzem la seguretat de la família, dels nostres fills, i podem acceptar entrebancs com viure uns dies a casa, o treballar al domicili, o no poder anar al futbol. De qualsevol manera, el millor que ens pot passar a tots plegats és que, amb el bon temps, aquest virus que sembla fugit d'un laboratori de la Marvel perdi intensitat, fins que sigui un mal record. Llavors, amb l'hivern al sud de l'equador, haurem d'esperar que aquesta pandèmia no faci peu als països africans, on els sistemes de salut són inexistents, o només eficients per a algunes persones amb diners. El pitjor no és que la por et paralitzi, és que la por substitueixi el sentit comú, i la lògica, que són clau a les societats avançades.