Estem vivint una situació preocupant però no alarmant (tot i que alguns parlen de pànic i de pandèmia) amb motiu de la infecció pel Covid-19 o coronavirus, que ja ha arribat al nostre país. Tres persones a Catalunya i nou al País Valencià estan infectades per aquest virus que s'ha estès des de la Xina.

Els mitjans de comunicació han informat extensament de l'afectació que ha tingut el Carnaval de Venècia degut al Covid-19. D'altra part, el Govern de l'Estat i la Generalitat de Catalunya i del País Valencià han demanat tranquil·litat davant el coronavirus. Però amb una situació de pànic descontrolat, a les farmàcies s'han acabat les mascaretes i el líquid desinfectant, degut a la por irracional a aquesta infecció que s'ha estès des de la Xina i que ja afecta l'Iran, Japó, Corea del Sud, Itàlia o França.

Amb els últims casos confirmats a l'hospital Clínic de Barcelona i a València, ja són una trentena (fins aquest moment) les persones infectades pel coronavirus a l'estat espanyol.

Els mitjans de comunicació parlen de tot allò que cal saber sobre el contagi i la simptomatologia d'aquest Covid-19 i les mesures que recomana Sanitat per evitar la infecció i sobre l'aïllament de persones contagiades. Fins i tot ja s'ha parlat de la possibilitat que les falles de València es vegin afectades (o suspeses) pel Covid-19 o els Jocs Olímpics del Japó de l'estiu que ve.

I malgrat tot, com han dit els especialistes, aquest virus és menys mortal que el de la grip. Però encara ho és, de menys mortal (però molt menys) que la pandèmia (això sí que ho és de pandèmia) de la fam.

Curiosament, l'alarma (excessiva) que hi ha en relació amb el Covid-19 no existeix pel que fa a la fam. Només una dada: cada dia moren de fam 24.000 persones, de les quals 8.500 són infants. Què passaria si a tot el món cada dia morissin 24.000 persones pel Covid-19? Si en dos mesos, que és el que portem amb el Covid-19, haguessin mort 1.440.000 persones, no ens horroritzaríem, amb raó, per la dimensió d'aquesta malaltia i per la seva mortalitat? Amb aquesta hipòtesi els estats afectats pel Covid-19 es veurien desbordats. Amb 24.000 persones mortes en un dia, tindríem realment, i no amb el que passa ara, una autèntica pandèmia. I pel contrari, cada dia moren de fam 24.000 persones (720.000 al mes) i ho trobem normal. Ningú no s'escandalitza per aquesta xifra, ja que ens hem insensibilitzat de tal manera davant l'horror de la fam (perquè queda lluny i no ens afecta a nosaltres) que ja ens sembla «normal» que 24.000 persones morin cada dia per desnutrició.

Alguna cosa va molt malament al nostre món quan ens alarmem pel Covid-19 i pel contrari ni ens immutem per la mort de desenes de milers de persones cada dia. Com deia recentment el senyor Xavier Domènech, no hem d'aturar el món pel Covid-19, però sí que ho hauríem de fer per la fam.