Amb aquella mirada subtil i precisa, la cantant Cecilia va deixar lletres memorables, històries de vides grises, d'una societat que es debilitava al ritme que ho feia el franquisme. La seva veu continua, l'ecologia, el feminisme, l'urbanisme sense control i les injustícies socials ronden les seves cançons com una profeta de segle XXI als últims anys de la dictadura. El seu missatge va ser un toc d'atenció a una societat cansada, que pressentia la seva renovació, abocada a l'extinció.

Avui, més que mai, la lletra de Dama Dama és premonitòria a les portes del 8 de març. Dama dama, d'alta cuna i de baix llit, senyora del seu senyor, amant d'un vividor... un relat seu, com tants d'altres, en els quals ella mateixa o el seu món eren presents, amb l'ús magistral de les paraules, recreant escenes de l'absurd, quotidianes i universals. Una Dama presonera dels seus prejudicis i temors, en mans d'un home que usurpa la seva voluntat.

De Dames també, s'ha fet viral un vídeo protagonitzat per la Cynthia Nixon, famosa pel seu paper de Miranda Hobbes a la mítica sèrie Sexe a Nova York. Es tracta d'un muntatge feminista, Sigues una Dama, deien (Be a lady, they said) en el qual la Cynthia Nixon recita versos de la bloguera Camille Rainville amb algunes imatges, que retraten la discriminació que pateixen les dones vers els homes. Els versos denuncien las expectatives contradictòries que pateixen, les pressions a les quals són sotmeses per estereotips amb els quals les dones són mirades i jutjades.

«No estiguis gaire grossa, no siguis gaire prima. Menja. Aprima't. Deixa de menjar tant. No mengis massa ràpid. Déu, sembles un esquelet! Per què no menges?», són algunes de les frases que l'actriu Cynthia Nixon relata en aquest al·legat feminista, sense embuts, amb frases curtes i punyents, mirall social que ens diu que la Dama Dama de la Cecilia és vigent. Trist final.