No és estrany que cada un dels membres d'una parella es converteixi una mica en l'altre amb el pas dels anys. Els passa també als amics íntims: que es cedeixen mútuament tics i frases fetes. Quant als conqueridors, no aconsegueixen completar del tot el seu domini si no esdevenen, més o menys, el poble conquerit. Tot això ve a la pregunta que li va fer la filla del meu veí al seu pare l'altre dia:

- Pare, som ja la Xina?

La nena, de deu anys, posseeix la intuïció d'una jove de vint. No podíem fabricar les nostres samarretes i el nostre calçat esportiu i les nostres especialitats farmacèutiques, per citar només tres productes, a la Xina, sense mudar-nos de manera subtil en xinesos. També ells, al llarg d'aquest procés, van esdevenir lleugerament europeus. Vol dir que el món es troba en un procés d'homogeneïtzació que el covid-19 ha vingut a metaforitzar perfectament. Tots, al llarg i ample del món, som en major o menor mesura el coronavirus, de la mateixa manera que el coronavirus, en utilitzar les nostres cèl·lules per reproduir-se, conté ja una mica de nosaltres. La massa conté grumolls o tumors que aniran estovant-se amb el pas de les dècades.

La cosa funciona a la manera dels vasos comunicants, que tendeixen a igualar els seus nivells. Ara ens trobem en aquest procés d'equilibri. L'oriental i l'occidental es van barrejant de manera insensible fins que un dia et despertes i et dius: «Cony, si soc xinès!». En aquest mateix instant, un oriünd de Wuhan, es mira al mirall i exclama: «Cony, si soc espanyol!». Qui diu espanyol diu francès o alemany, l'important és destacar l'existència de dues gegantines col·lectivitats que, al contrari del que succeeix amb l'aigua i l'oli, són susceptibles de fusionar-se de tal manera que resultin molt difícils de discriminar. És possible, per exemple, que mentre entre nosaltres desapareixen els moviments obrers, hi hagi a l'Orient fàbriques en les que s'estiguin creant les primeres cèl·lules d'aquestes institucions que se'ns n'han anat per la xarxa de canonades de la globalització. Per una d'aquelles canonades va arribar el virus a la totalitat dels vasos comunicants de la realitat. No sé si m'explico.