12 de abril de 2020
12.04.2020
Diari de Girona

Covid-19 , vanitat 100

12.04.2020 | 06:00
Covid-19 , vanitat 100

Diu Madonna que el coronavirus és el gran igualador, que no distingeix en el contagi les diferències que hi ha entre les persones. En això coincideix la reina del pop amb l'arquebisbe d'Astúries. Jesús Sanz Montes ho va predicar amb faldons fins als peus en una gruta amb cascada i ella ho va escriure en el seu Instagram, nua, a la seva piscina amb pètals de rosa, i això va fer saltar les alarmes. «A Instagram es veu l'abisme social en el confinament entre la gent comuna i els multimilionaris de l'espectacle i de l'esport!», se sorprèn la premsa de moda i famoseig. Això se sap, però fins que no ho veus a Instagram no te n'acabes d'adonar.
Una línia recta uneix el món de la desigualtat brutal i els famosos. Els economistes liberals van justificar el sistema de les diferències abismals usant estrelles de l'espectacle i futbolistes com a material didàctic i raonant: està justificat el que guanyen per la gran quantitat de riquesa que generen i de felicitat que produeixen. Implícitament que «ens» generen i que «us» produeixen. En aquests anys s'ha estimulat el fenomen fan amb estratègies ben planificades i la part més popular de les noves tecnologies ha anat per l'individualisme de les xarxes socials (no hi ha paradoxa) i l'explotació de l'ego en la imitació i l'aspiració, el que es diu, estúpidament, «inspiració».
Instagram és l'aplicació i xarxa social més vanitosa, el marquet de plata de la taula de la sala de l'àvia amb les fotos de noces, batejos i reunions familiars per al món sencer, l'Hola! de Donya Ningú ens ensenya la seva casa i de les exòtiques vacances d'aquella altra, amb la instantània preparada, filtrada i seleccionada per compartir. A Instagram els famosos mostren que tenen el que es mereixen. I els seus seguidors, també.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook