Tornarem a la feina

Anna M Picas Genís .La Jonquera

Els que amb sort o per circumstàncies podran retornar a la feina seguint tot el protocol reglamentat es poden considerar afortunats.

El confinament ens ha ensenyat que per viure no es necessita tant, que reinventant el que un disposa també es va fent i ens fa més creatius.

A les nostres comarques el treball es deriva en un ventall de serveis turístics i per aquest any ja s'ha fet l'agost. Moltes petites empreses i autònoms quedaran tocades.

Les multinacionals se les espavilaran per trobar el seu «paradís fiscal» evadint impostos buscaran una ma d'obra low cost i tots embabaiats.

Per a l'empresari l'esdevenir serà dur. Hem de confiar amb l'impuls dels emprenedors els nous i els de sempre, que amb imaginació, traça, valentia i aquest esperit innat d'obrir nous camins de negocis, formes de producció, comerç i serveis, sereu vosaltres els que arriareu el país. Ànim.

No esperem massa res ni de l'Estat, ni de la Generalitat ni d'Europa, molts titulars, parlar molt per dir poca cosa, retrets, pilotes fora i escombrar cap a casa.

Amb l'esforç i l'empenta de cada un tirarem avant i com deia la meva àvia que va sobreviure a la grip espanyola del 1918: «Amb sort i salut ens en sortirem de tot».

Haurem de tenir memòria...

Marga Vila banyoles

Gràcies, gràcies, gràcies i més gràcies. Començo així... sí. Suposo que qui llegeixi aquest escrit ja sabrà per endavant que aquestes gràcies no són pel Gobierno de España que dia a dia ens mostra la seva incompetència a l'hora de gestionar aquesta crisi. Això sí... a tots els han fet un test de coronavirus i, en alguns casos dos tot i no tenir símptomes. I, mentrestant, els qui estan a la trinxera res de res. Quin país! Tornant al principi, aquestes gràcies són gràcies infinites a tot el personal sanitari, absolutament tot. S'hi estan deixant la pell malgrat no tenir ni el material necessari, ni els recursos, ni les proteccions tan necessàries per la seva pròpia salut. Estan vivint situacions de molta angoixa i impotència però no defalleixen i continuen al peu del canó salvant vides cada dia. Només espero que aquesta situació s'acabi aviat i que el Gobierno, en lloc de pensar en les pensions que s'estalviarà de pagar, se centri en el que toca i no miri cap a un altre costat. Vull pensar que aquesta situació sí que es mantindrà en la memòria col·lectiva i que aquesta actitud totalment irresponsable del Gobierno a l'hora de gestionar aquesta crisi ja tindrà les conseqüències que li pertoquen. Vull acabar l'escrit tornant a donar les gràcies a tot el personal sanitari que, repeteixo, està fent uns grans esforços. Teniu el suport i la confiança de tota la ciutadania.

El Zoom és un problema?

Llorenç Carreras i Sureda bescanó

Aquest dies, degut al confinament, s'ha posat de moda el Zoom, fins més de 200 milions d'usuaris. El Zoom, ideat per Eric Yuan el 2011, té seu a San José (USA), amb 2.000 treballadors

Portem una setmana amb tota mena de disbarats sobre el «zoom vídeo» que permet fer videoconferència amb molts accessoris, útils per trobades educatives. Pocs experts han explicat que cal baixar el programa/app des de la base de l'empresa. Es més recomanable buscar el proveïdor del programa i no de miralls que mentre baixes el programa et conviden a baixar programes escombraries

Cal actualitzar el programari, tant sistema operatiu, com les nombroses aplicacions que s'acumulen. Els programes i sistemes operatius, estan disse­nyats, per complir uns objectius i cobrir unes necessitats amb un temps de cicle o vida útil. Fins i tot algunes versions disposen del LTS (Long Time Service) que donaria suport mes allà de les previsions estàndard.

Utilitzar el software més enllà del concebut pel fabricant pot derivar en què els errors que es trobin en el futur poden no ser solucionats i ser un forat de seguretat. Tots els programes poden ser un vector d'atac, sinó estan degudament configurats i actualitzats.

No oblidem que els sistemes informàtics (PC, portàtil, tauleta, mòbil...) són com una casa, la porta blindada és l'antivirus actualitzat, però hi ha finestres, cada programa que instal·lem és una finestra i si no els actualitzem són finestres febles, per on es colen els problemes de malware i d'altres més greus com RAT (Remote Access Tool) o Ransomware.

Pels que disposeu de temps seria bo fer un ullada a la puntuació CVSS o CVE (Vulnerabilitats i Exposicions Comunes) que és una base de dades que qualifica, el tipus de vulnerabilitats de sistemes operatius i programes en general. Incidència baixa, mitjana i de alta. També ens diu el nivell d'accés obtingut que sovint és cap en el cas del Zoom. Altra cosa és en versions antigues, que per mandra i/o deixadesa s'han baixat de qualsevol plataforma i no s'han actualitzat.

Bona sessió de Zoom.

No volem ser herois

Marta Gironès Nogué Infermera

Espero que quan això s'acabi, tothom tingui clar qui ha estat a l'altura i qui no. Que no ens hàgim de lamentar d'aquí a 15 dies... perquè si ho fem, tothom ha de saber de qui ha estat la responsabilitat i actuar en conseqüència. Aprenem d'Islàndia fa uns anys i fem marxar de les seves poltrones els impermeables al coneixement que han desconfinat «parcialment» abans d'hora sense escoltar els que realment hi entenen.

Aquests que ens manen des de lluny, des del melic de l'Estat, haurien d'estar 7 o 12 hores amb els EPIS posats, amb úlceres a la cara, passant calor, amb les ulleres entelades, patint per si es contagien, sobrepassats de feina... perquè entenguessin quines conseqüències tenen les seves (males) decisions.

No volem ser herois, no tenim vocació de màrtirs. Som professionals de la Salut i volem treballar amb tranquil·litat, en condicions i tornar a la normalitat a fer la nostra feina, que la sabem fer i molt bé com hem demostrat aquest últim mes. #noendeixarempassarniuna #noestemdevacances #quedatacasa.