L'adulteri, que tant ha fet pel sosteniment de la família de tota la vida, travessa moments d'angoixa. Els governs, que es trenquen el cap estudiant la manera d'ajudar els diferents sectors de l'espectre social, no s'han adonat dels problemes que afligeixen una institució tan consolidada com necessària.

Coneixem casos extrems en què l'adúlter o l'adúltera vivien entre dues famílies igual d'afermades i estimades. Els viatges de treball i la facilitat de les comunicacions possibilitaven aquestes dobles vides, ara truncades pel confinament. Potser alguns i algunes dels que aplaudeixen a les vuit del vespre saluden dissimuladament el veí o la veïna del davant, del qual fins ahir mateix eren amants.

Què passa amb la clandestinitat en temps de la COVID-19? Igual que les clavegueres segueixen funcionant, determinats comportaments ocults haurien de tenir una sortida per rebaixar la tensió. Hi ha els mòbils, és clar, a través dels quals es poden enviar missatges apassionats de text o veu i que permeten així mateix l'ús de FaceTime, però la seva utilització en els habitatges, llevat que siguin molt grans, resulta enormement perillosa. La gent es refugia als lavabos, que permeten l'ús de la balda, però cal parlar en una veu tan baixa que dificulta molt la comunicació. Val més, pensa un, recloure's en un armari encastat i allà, des de l'aïllament acústic provocat pels teixits, parlar amb la persona estimada.

Després convé desinfectar el mòbil, és a dir, esborrar les petjades del crim, ja que es tracta d'un aparell que deixa nombrosos rastres. Però, parlant de clandestinitat, ens preguntem també què dimonis passarà ara amb l'economia submergida. Si era tan voluminosa com asseguren alguns analistes, no quedarà altra que reconèixer-la i potser legalitzar-la quan els seus beneficiaris o les seves víctimes surtin a la superfície per agafar aire. Resulta curiós que sigui tan difícil mantenir els secrets just en els temps en què vivim ocults, aïllats de tot i tots en la intimitat de les nostres morades. Ignorem quants divorcis provocarà el confinament o quantes relacions adúlteres estaran naixent sota la seva protecció. Ningú porta aquesta comptabilitat emocional.