Larra ja avisava que «hi ha el còlera a Madrid». I per confirmar el mètode clàssic d'abordatge de les pandèmies a Espanya, l'articulista afegia que «si el mal és a Madrid, l'autoritat el té callat, així que ningú no ho sap». Convé precisar que la frase es va imprimir dos segles enrere, durant els quals no ha canviat i menys encara el comandament suprem de la Guàrdia Civil. El general que ocupa el número dos a la jerarquia benemèrita afirma en una roda de premsa, després d'aclarir-se la veu i amb l'impagable suport d'un text escrit, que treballa àrduament «per minimitzar el clima contrari a la gestió de la crisi per part del Govern «a les xarxes socials». Faltaria més.

L'escàndol no rau en la denúncia implícita de l'abjecte crim de contrariar el Govern per escrit, sinó en la descripció en horari infantil d'aquesta conducta abominable. En escoltar la fermesa inquisitorial del general José Manuel Santiago y cierra España, milers de nens en divers grau de confinament van entrar en estat de xoc, per preguntar tremolosos als seus progenitors:

«Papa, hi ha gent tan dolenta que fins i tot critica el Govern?»

L'excusa del lapsus formulada pel jutge Grande Marlaska és inacceptable, perquè comporta la idea infamant que un general de la Guàrdia Civil no sap llegir. Per cert, el ministre ultraconservador va aprofitar l'«error» per colar una defensa tancada de la llei Mordassa de Rajoy. Mentrestant, la ultradreta considera inassumible que en la persecució de «rumors fals0s», noble tasca policial de la qual abans s'encarregava el sentit comú de la plebs, la Guàrdia Civil desatengui un procés català que prossegueix imparable. Tampoc cola acusar de malaptesa expressiva el general que proclama, en la mateixa intervenció, que la Guàrdia Civil ha assumit el control de l'«estrès social». Ni Mao ho hagués dit millor.