En aquesta pandèmia s'està posant en joc el sistema autonòmic espanyol com es mostra més descarnadament amb el desconfinament. Es diu que no es té en compte les autonomies, tothom carrega contra el Govern espanyol, diuen que no consulta, que mana. Posaré alguns exemples. Es va dir que va decretar l'estat d'alarma amb retard i segurament és cert (vist des d'avui) però cap autonomia que tenia totes les competències va fer cap moviment previ. Es va dir que les compres eren centralitzades però el Govern espanyol no ha prohibit cap compra per part de cap govern autonòmic. Es repeteix una i altra vegada que no es consulta (segur que es podia fer millor) però cada diumenge s'han reunit els presidents. Es diu que no es rectifica però quan es fa (per exemple, quan va acceptar una sortida per franges horàries com demanava la Generalitat) no es diu que s'hi està d'acord. Ara TV3 ens passa cada dia un municipi que té problemes amb la divisió provincial del desconfinament però canviaria això si les demarcacions fossin les regions sanitàries? No hi hauria municipis en els llindars de les regions sanitàries amb problemes? No hi ha hagut cap gest de complicitat dels presidents autonòmics no socialistes. Sembla natural preguntar-se, hi ha hagut un esforç de coordinació per part d'algun president autonòmic amb els seus homòlegs o només s'han dedicat a criticar el Govern des de la seva barraqueta? Em sona com els nens petits que no fan propostes sinó que simplement protesten als pares quan no tenen el que volen.

Una segona qüestió és si les autonomies s'han coordinat amb els municipis per desconfinar. Si fos cert que només els que coneixen el territori fossin els que poden fer un bon pla de desconfinament, per què no cedir la decisió als ajuntaments? És el mateix el desconfinament a un poble petit que a una gran ciutat? I aquesta coordinació no hem vist que s'hagi donat a cap autonomia. Només un exemple, la Generalitat ha pactat amb els ajuntaments implicats el pla de desconfinament que acaba d'enviar a Madrid? Diuen que l'estat només els informa de decisions ja preses però les autonomies han preguntat als ajuntaments o simplement els han informat per la premsa?

Al contrari del que demanen ara certs presidents autonòmics crec que el que hauríem de demanar és un veritable pla mundial o, almenys, europeu. Si el desconfinament el fa cada autonomia (o cada ajuntament) pel seu compte, com arribarem a un desconfinament que ens permeti moure'ns pel territori, sigui espanyol, europeu o mundial? Les autonomies que avui reclamen plans per autonomies, han pensat en com es mouran les persones sense unes regles comunes? Per això m'agradaria un pla mundial o almenys europeu perquè per poder obrir el moviment de persones, els viatges, el turisme, ens caldran plans de comú acord, ens agradi o no, necessitarem plans de desconfinament federals sense els quals l'obertura d'establiments, comerços i sobre tot el turisme, és totalment impossible. S'imaginen com quedaria el turisme si cada estat prengués les seves decisions i, per exemple, els anglesos o els alemanys decidissin que es pot viatjar a Grècia però no a Espanya? S'imaginen què passaria si cada autonomia dona regles diferents sense coordinació? Aquestes són les preguntes importants. O es coordinen o anem a un campi qui pugui. Segur que el Govern ha fet una gestió de la pandèmia millorable però no veig que les autonomies hagin fet res per fer-la federativament quan aquesta és l'única que té sentit. Al contrari, s'han dedicat exclusivament a la crítica destructiva, no he vist la posada en comú de propostes (no exigències) per discutir-les entre tots i acordar (una paraula que avui ha desaparegut del llenguatge de moltes forces polítiques) un pla de consens.

Els europeistes convençuts sabem que Europa es juga molt en aquesta crisi i els problemes que està tenint Espanya amb les autonomies per la gestió de la crisi són molt semblants als que té Europa. El que necessitem és un gran pacte europeu de desconfinament i per la reconstrucció de l'economia, un pacte que ajudi a tots i que dirigeixi el desenvolupament cap a un model més sostenible i això s'ha de fer mancomunant el deute i fent plans de desenvolupament coordinats, federals. Qui s'hi oposa? Els rics i de dretes. Què diuen? Que ells han treballat molt, que està bé tenir un mercat conjunt però que no volen avançar cap a una estructura federal políticament reforçada perquè això, ho diguin com ho diguin, significaria perdre part dels seus privilegis, compartir de veritat solucions amb tots els participants. Diuen a més que els altres no treballen, gestionen malament i després van a buscar-los a ells que són més rics perquè ho saben fer millor. Els sona la música? Recorden el que diuen els independentistes aquí?

Aquí estem igual. Volen les autonomies una coordinació real o simplement volen atacar la credibilitat del Govern? Curiosament (o no) els nacionalistes catalans (que sempre han refusat el federalisme) van de bracet amb les dretes del PP en un intent de desacreditar el Govern. Uns per poder dir aquella mentida de què ells sols ho haurien fet millor i els altres per assaltar el poder, per aconseguir fer fora les esquerres que ara manen. Potser els independentistes creuen que si governés el PP (amb Vox o no) la coordinació seria millor i les autonomies tindrien més joc.

Dues notes per acabar. El 3% s'ha confirmat, Mas i els seus successors són responsables de corrupció, almenys van robar 6 milions d'euros que és el que ha quedat demostrat i no he sentit que diguin res. La segona és que vist que ningú sap què passarà, la societat torna a demanar opinió a la classe intel·lectual, la premsa els pregunta més sovint, recobraran el paper que van tenir en altres temps?