Albert Jané, escriptor, lingüista i traductor, és d'aquelles persones que fan bones aquelles dites que associen les persones sàvies amb els adjectius modest, senzill i tenaç.

Estudià peritatge mercantil, però aviat es decantà per l'escriptura i la gramàtica. També s'interessà per la docència. Formà part de les primeres fornades de professors de català de la postguerra.

La Revista Cavall Fort és una de les ninetes dels seus ulls. La dirigí entre els anys 1979-1997. Per a aquesta publicació hi ha adaptat moltes tires còmiques per al públic infantil i juvenil, com també ho ha fet per a diverses editorials. Les seves traduccions dels barrufets i de Jan i Trencapins són referencials.

Ha escrit i publicat diferents gramàtiques. És autor del Diccionari de sinònims i de diversos llibres sobre temes de llenguatge. L'estudi de la gramàtica i la precisió del llenguatge han estat alguns dels centres d'estudi més importants en la seva obra.

Té una especial predilecció pel dietari, que, al seu entendre, «s'ha de caracteritzar pels fets concrets i els detalls que determinen i individualitzen cada dia i li donen una fesomia pròpia, per les circumstàncies que afecten l'autor i, molt especialment, pel reflex del pas del temps». Els seus deixen constància que els seus interessos i inquietuds van molt més enllà de la llengua i que són molt diversos: l'excursionisme, la meteorologia, la geografia, l'arquitectura, la música...

També és un gran conreador d'aforismes. N'hi ha un fruit ben recent. Fa pocs dies ens assabentàrem que la Biblioteca del Núvol ha publicat un nou ebook, Els aforismes del notari. I parlant de novetats: acaba de sortir la miscel·lània El Barrufet Gramàtic. Homenatge a Albert Jané, de l'Editorial Base, amb escrits de personalitats que coneixen molt bé les seves aportacions a la llengua i la cultura catalanes.

Hi ha un fet que s'escau d'explicar perquè és molt més que una anècdota. Fou ell mateix qui suggerí a Joan Solà que fos Josep Ruaix qui corregís la Gramàtica del català contemporani, com així va ser. Solà, que havia dirigit la gramàtica, havia mantingut algunes discrepàncies amb Ruaix. La decisió sorprengué a més d'un, però visualitzà que la causa noble de la llengua uneix de manera extraordinària i que projecta com un enriquiment els diversos punts de vista que hi pot haver entre lingüistes.

Albert Jané complirà 90 anys el proper 13 d'agost. Estem convençuts que seria un molt bon candidat al Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.