Les xifres reals de contagiats i morts a Catalunya per la covid-19 són un misteri inescrutable per les raons següents:

Primera. En el portal web del Departament de Salut, quan es consulten les dades de la COVID-19, surt una advertència sorprenent: «(...) estem procedint a desglossar el nombre de casos positius que són el resultat d'una prova de PCR d'aquells altres casos positius que són resultat de la realització d'un test ràpid. (...) La nova categoria (...) estarà disponible durant les properes hores». Ja pots esperar assegut!

S'ha d'anar al mapa interactiu per poder saber que, dels 63.339 diagnòstics positius efectuats fins al 16 de maig, un 0,92% (2.403) són de tests ràpids, un 23,39% (60.936) són de PCR i un 75,69% (197.139) són de sospitosos. Valga'm Déu!

Segons xifres del Ministeri de Sanitat, a Catalunya, fins al 14 de maig, s'han fet 342.933 PCR (taxa de 45,7 per 1.000 habitants), que la col·loca en novè lloc entre les autonomies. Pel que fa als tests ràpids, se n'han fet 19.830 (taxa de 2,61 per 1.000 habitants), que la situa a la cua. Déu-n'hi-do!

Segona. Les xifres de casos sospitosos són aclaparadores. Es tracta de persones que en «algun moment han presentat símptomes i un professional sanitari els ha classificat com a possible cas». S'ha apel·lat a l'ull clínic dels facultatius que, normalment per telèfon, han adjudicat al ciutadà aterrit el grau de sospitós. Quin metge, per curar-se en salut, en cas de dubte no ho faria? S'ha fet un seguiment dels afectats?

Tercera. Pel que fa a les defuncions, les dades «provenen de les empreses de serveis funeraris que declaren (...) el nombre de casos de mort per covid-19, tant de positius com de sospitosos». Les funeràries al poder? A 16 de maig, dels 11.511 morts, 6.831 eren positius i 4.680, sospitosos. D'aquests, hi ha 6.572 èxitus o defuncions de positius i sospitosos, sense desglossar, en centres hospitalaris. Tampoc s'han destriat els morts en sociosanitaris (158), en domicilis (623) i en no classificats (760), aquells de què no es té ni punyetera idea. En canvi sí estan separats els morts en residències: 1.1452 positius i 1.946 sospitosos que sumen 3.398 èxitus. A partir del 18 d'abril es van canviar els criteris de comptatge. Són acumulables les dades anteriors? Hi ha més o menys casos i morts dels oficials?

Quarta. Hi ha registres de casos per regió sanitària, per àrea bàsica de salut (ABS) i per municipis. Per contra, les defuncions només contemplen l'àmbit comarcal, amb l'excusa d'evitar la identificació i garantir la confidencialitat.

Per tant, en la territorialització, el galimaties és majúscul. Les regions sanitàries engloben municipis de diferents comarques i províncies que no permeten fer comparacions. Tot plegat, doncs, és una mostra del desgavell que impera en el Departament de Salut.