Avui ja podem tornar a fer el cafè en un bar. A poc a poc anirem tornant a la normalitat. Això sí, ens haurem d'acostumar a les mascaretes, els guants i a l'hidroalcohòlic. Però avui l'Assumpta ja ens ha fet la truita per esmorzar a l'hotel Ast de Banyoles. Potser serà la gran notícia del dia. Els bars són oberts, els restaurants també, les botigues ja han aixecat les persianes i la TEISA ja ens connecta amb les ciutats dels voltants i la capital amb horaris competitius.

Guanyem en mobilitat i esperem que ben aviat ens puguem traslladar més enllà de la regió sanitària.

Han estat dos mesos molt llargs, viscuts amb preocupació màxima en veure la gran quantitat de malalts de COVID-19 i solidaritzant-nos amb les famílies que han perdut éssers estimats. Amb tot, la pandèmia segueix entre nosaltres i no cal abaixar la guàrdia. Els professionals sanitaris continuen la lluita i salvant vides humanes. Mai no els podrem estar prou agraïts. Al seu costat les persones que han treballat des de diferents sectors perquè els ciutadans tinguem allò imprescindible que ens permet fer una vida allò més planera possible.

Ara amb els amics tornarem a parlar de política i futbol. Són els temes d'excel·lència a casa nostra. Un primer interrogant serà saber si a Catalunya se celebraran eleccions enguany. Abans de la COVID-19 en Torra ja les havia anunciades, però sense posar data, atès que JxCat necessita temps per a intentar superar ERC. Així com els republicans tenen ja un cap de cartell com Pere Aragonès, els seguidors de Carles Puigdemont continuen orfes. Si no fos perquè Quim Torra serà inhabilitat, hom pensaria que els darrers moviments d'un sector important independentista tornaria a apostar per l'actual president. Veurem com es desenvolupen els esdeveniments, però en aquesta ocasió els d'ERC gaudeixen de dues opcions: continuar la coalició actual, malgrat les discrepàncies contínues, o bé encapçalar un govern conjuntament amb els comuns d'Ada Colau i el PSC d'Iceta. No serà una decisió fàcil i de ben segur les estructures d'ERC se'n poden ressentir segons es casin amb uns o amb els altres. Ja se sap: una cosa és festejar i l'altra és passar per la vicaria per contraure matrimoni, encara que sigui per quatre anys.

I el futbol? Aquí també els interrogants son majúsculs. De moment la Bundesliga, que ja roda i la podem seguir per televisió, continua tenint l'històric Bayern Munich com a gran favorit al títol. A Espanya, el Barça i el Reial Madrid en són els aspirants. El club català té un lleuger avantatge, però els blancs gaudeixen d'un millor goal average. Serà un final de Lliga atípic en què són més importants els diners en joc que no pas la qüestió esportiva. Sense espectadors als estadis res no serà igual, però si el coronavirus ho permet la competició superarà els mesos d'estiu. Per primera vegada seguirem la Champions League com abans vèiem tornejos en nits de calor com el Teresa Herrera o el Ramón de Carranza. Serà tota una novetat.

És un plaer poder començar a parlar de temes que no tenen res a veure amb un virus que ens ha atacat -i continua atacant, encara que més lleugerament- al llarg de les darreres setmanes. Desitgem la majoria de ciutadans tornar a les qüestions del dia a dia. I a la vegada somiem a fer una vida on podem relacionar-nos, treballar, fer esport, passejar, viatjar... No demanem la lluna. Només volem espais de llibertat que la COVID-19 ens ha robat d'una forma agressiva al llarg d'aquests darrers temps.

Mai no podíem pensar viure una pandèmia que ens tanqués a casa i que a la vegada s'emportés milers d'éssers humans, als quals no hem pogut acomiadar com es mereixien. Ha estat una situació pròpia d'una pel·lícula de terror. Però hem de continuar endavant. I ho hem de fer plegats, sense retrets i amb ànims de tornar a aixecar el vol. Viurem moltes polèmiques estèrils, però no val a badar. Amb prudència i proteccions la gent no estalviarà esforços per anar endavant. Som ja al davant d'una temporada turística i és la primera prova de foc. Serà el primer pas per recuperar l'economia i aquí hi hem de participar tots.