Camina que caminaràs

salvador tarradas GUALTA

Com diu el refranyer: si vols viure sa, com més gran et facis més has de caminar. Sortir a ­córrer està sobrevalorat i les curses maratonianes, encara més. El mite dels 42 quilòmetres ha causat moltes morts sobtades i prematures. El més plausible és que el soldat de Marató va matar el cavall que el duia, per sobreesforç, i va haver d'acabar el trajecte fins a Atenes corrent.

El cor dels humans i dels mamífers en general, excepte els felins, no està preparat per sotmetre's, sense risc, a grans esforços físics sostinguts. Els guepards poden córrer a 110 km/h durant 500 metres, degut a la peculiar estructura coronària dels fèlids que fa més resistents llurs estructures cardíaques a la manca d'oxigen (d'aquí, les set vides del gat).

L'esport més econòmic i saludable que existeix és el caminar. Rellegeixo Joan Puig i Ferreter (Camins de França, 1934): «Quin gaudi més intens, caminar perquè sí, per gust, per voluptat. És una joia, un plaer, i pot esdevenir una passió...». També Thoreau, que ens diu que caminar és una activitat reflexiva i espiritual, encara que sigui del tot física.

Joves que desitgeu saber

Xavier Serra Besalú GIRONA

L'orientació en els estudis és ben important. I ara, molt difícil.

S'han ajornat moltes reunions informatives, de resoldre dubtes, de conèixer camins de futur. Per això em resulta admirable la proposta del «Fòrum d'estudiants de Salt» (salt.cat/forumestudiants), que ofereix una orientació personalitzada en línia en diverses sessions entre el 18 i el 21 de maig. La inscripció gratuïta permet triar què interessa conèixer millor: educació, dret, activitats artístiques, ciències de la salut, etc., i fins i tot hi ha un «no en tinc ni idea o estic confús/a».

Admirable, fàcil d'afegir-s'hi i promogut per joves orientadors que estan «vivint» les circumstàncies educatives de les quals es parlarà.

En un sistema

de llibertats

Jesús Domingo Martínez Girona

El coronavirus no és només una prova de resistència per al sistema sanitari, també ho és per al nostre sistema econòmic, per a la vida social i per al sistema de llibertats. Des de fa dècades no s'havia exigit a les societats democràtiques una renúncia a llibertats bàsiques, com les de circulació i reunió, en benefici de béns grans, com en aquest cas la salut.

Tot sistema de llibertats és un sistema en què els diferents drets es limiten mútuament.

Realment són tan importants les habilitats acadèmiques?

Mònica Thomas Badenas girona

Avui dia tothom té l'oportunitat d'entrar en una carrera i entrar fàcilment al món laboral. Aleshores, un cop adquirides certes habilitats acadèmiques, què és el que et fa realment diferent dels altres? D'on prové l'exclusivitat per ser l'elegit en una feina?

Independentment del nivell del rendiment acadèmic que cadascú posseeix, les empreses actualment decideixen mirar més enllà. S'enfoquen primordialment en la iniciativa, el positivisme, la resolució de problemes i la motivació per tirar endavant tot i les adversitats. D'aquesta manera, és important que en els centres educatius es potenciïn i s'avaluïn aquestes habilitats i no tan sols uns simples continguts acadèmics. Pel simple fet que a la llarga els continguts acadèmics s'obliden però les competències interpersonals com són l'autonomia, la capacitat d'atenció o bé les capacitats resolutives són les que verdaderament et portaran a assolir l'èxit no tan sols professionalment sinó en tots els àmbits del dia a dia.