La situació esdevé cada dia més irritant. A mesura que anem progressant en la «desescalada», creix la confusió. Si fa just 3 mesos -amb ocasió de la primera declaració de l'estat d'alarma- en Sánchez ens havia dit que «el virus no entén de fronteres», ara propugna un «retorn» a una (suposada) «nova realitat» progressiu i territorialitzat, en què cada poble, cada ciutat, cada província i cada comunitat autònoma s'inventa regles diferents de les dels seus veïns. No sé si queda algú que se les conegui totes -des de quins horaris hem d'observar (si és que encara hem d'observar-ne algun), quan i on hem de dur mascareta, quants podem seure a taula plegats, qui pot anar als enterraments dels nostres éssers estimats, etcètera, etcètera. El «lio» arriba fins a tal punt que aquest dilluns han arribat els primers avions ­carregats de turistes alemanys a l'illa de Mallorca, mentre que per als ciutadans d'Espanya, les Balears segueixen essent una destinació tabú.

Com era d'esperar, els responsables del programa Polònia han tornat a reblar el clau amb el seu extraordinari sentit de l'humor. L'han encertat de ple quan han reinterpretat -com a conya- la campanya institucional «7,5 Milions de futurs» de la Generalitat de Catalunya, que s'ha fet viral a les xarxes socials. Primer, reprodueixen l'anunci tal qual: «L'ús de mascaretes és obligatori en l'espai públic, sempre que no es pugui mantenir la distància de dos metres». I a partir d'aquí, van embolicant la troca a l'estil de les millors comèdies de confusió. Primer, rectifiquen el missatge dient que «les mascaretes s'han de dur posades. No s'hi val anar amb el nas a fora». Després, amb un to cada cop més pujat, afinen: «Les mascaretes tampoc les podeu dur a la papada, al colze ni a la butxaca», i s'acaba el missatge dient: «...però poseu una mica de la vostre part, si us plau.» És aleshores quan tot se'n va «de mare». El quart anunci s'inicia dient: «A veure, tornem a ésser els de CatSalut. Si us plau, podeu no treure-us les mascaretes quan parleu amb algú!? Es tracta d'evitar contagis. Que no enteneu com funcionen?». Al final, quan veu «15 tios asseguts al parc fent servir una mascareta com a bol de quicos i tots allà, picant», la locutora, ja fora de si, exclama: «Ei, de veritat, foteu el que us doni la gana» i acaba l'espot amb un «Generalitat de Catalunya - 7,5 Milions d'idiotes», tot proporcionant una sonora rialla a tothom que l'escolta.

Com sempre, l'humor és un dels vehicles més útils i punyents a l'hora de traslladar qualsevol missatge: la confusió és insuportable i ja és hora que algú posi fil a l'agulla per informar la ciutadania de forma diàfana i inequívoca: ens podeu dir què hem de fer per desconfinar-nos com Déu mana, siusplau?