La pandèmia de la covid-19 ha accelerat els processos de digitalització i transformació digital. L'ús de plataformes digitals s'ha generalitzat en molts àmbits i ens ha fet adonar de la nostra dependència de tecnologies que són propietat d'uns pocs gegants digitals. Es tracta d'una concentració inèdita en la història recent i seria el moment de plantejar-nos la recuperació del control d'infraestructures crítiques.

Un exemple són el núvol i els centres de dades, claus per distribuir i hiperescalar l'emmagatzematge i la capacitat de còmput dels servidors locals. El projecte franco-alemany GaiaX, que afronta el repte de gestionar les infraestructures del núvol des d'Europa, és un primer pas en un àmbit que avui està en mans de multinacionals dels EUA i la Xina.

La xarxa ha demostrat ser una infraestructura crítica de la qual depenen els serveis essencials com la salut i l'educació. Per tant, tenir accés a una xarxa de fibra neutra hauria de ser considerat un dret fonamental.

En el mateix àmbit, és imprescindible el desplegament de xarxes 5G més ràpides, sobre les quals estan en joc grans qüestions geoestratègiques del futur: intel·ligència artificial, supercomputació, ordinadors quàntics o infraestructures de núvol segures.