07 de octubre de 2020
07.10.2020
Diari de Girona

Jornada Mundial per un Treball Decent

07.10.2020 | 06:00
Jornada Mundial per un Treball Decent

Avui 7 d'octubre, i per sisè any consecutiu, l'Església ens convida a celebrar la Jornada Mundial per un Treball Decent. Aquesta jornada és una crida a mobilitzar-se contra l'augment de la precarietat i a defensar un treball decent i accessible, amb unes condicions dignes. Igualment es demana un nou sistema productiu que generi ocupació i que el treballador no sigui un simple engranatge de la cadena de producció.
El manifest que han donat a conèixer les organitzacions d'Església reivindica aquesta jornada per tal de «fer visible la precarietat que sofreix el món del treball». Com diu el manifest, «la crisi de la pandèmia ha posat de relleu les debilitats estructurals de l'Estat de benestar a Espanya i la necessitat de treball decent per al desenrotllament d'una societat fraterna». Com ens recorden les organitzacions d'Església que han convocat aquesta jornada, «aquesta crisi ens ha ensenyat que es pot consumir menys i millor» i que «els serveis d'aquells oficis menys valorats, socialment i econòmica, són els que sostenen la vida». La crisi, agreujada per la covid-19, ens posa al davant la situació difícil «en què ens trobem» i que «està visibilitzant les conseqüències d'un model productiu incapaç de generar ocupació».
I és que la realitat que viu el món del treball és dramàtica, «amb ocupació que es destrueix, xifres d'ERTO i atur disparat i protecció social que no arriba als que en tenen dret». El manifest denuncia també els «treballs amb condicions laborals precàries, ratllant la vulneració de drets». I és que degut a aquesta crisi «molta gent es veu obligada a acudir als serveis socials públics, als recursos de les organitzacions d'Església o a l'ajuda de les comunitats parroquials i veïnals per poder subsistir». Enmig d'aquesta situació tan difícil per a tantes famílies, el col·lectiu que ha proposat aquesta jornada posa de relleu «la solidaritat i el recolzament que hem descobert». El manifest demana «lluitar cada vegada amb més força, perquè el treball decent sigui possible».
El manifest amb motiu d'aquesta Jornada Mundial per un Treball Decent presenta aquestes cinc propostes:
En primer lloc, es demana «apostar per un nou sistema productiu, capaç de generar ocupació».
També es vol «aconseguir el reconeixement social i laboral dels treballs essencials per a la vida, amb unes condicions laborals que permetin a les persones sortir de la pobresa».
En tercer lloc, el manifest demana «reconèixer el dret a la protecció social».
El quart punt exigeix «garantir l'ingrés mínim vital» per a les persones que el necessitin.
Finalment es demana «assegurar la percepció del subsidi extraordinari a les treballadores de la llar, reconeixent el seu dret a la prestació per desocupació, igual que a la resta de les persones treballadores».
Tant de bo que amb l'ajuda de tothom es pugui aconseguir un treball decent per a tantes persones que o bé estan a l'atur o bé treballen amb condicions indignes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook