Aquest és el títol de la nova encíclica del papa Francesc, un text centrat en la fraternitat i en l'amistat social, que ens fa conèixer i entendre a fons el papa Francesc.

Les línies claus d'aquesta encíclica, la tercera del papa Francesc, són la solidaritat mundial en temps de Covid, les desigualtats socials, l'augment de les diferències entre rics i pobres i la necessitat que tenim de canviar les regles de joc per fer possible una economia neta. El papa també insisteix en el seu text en la urgència d'una nova manera de fer política i en no deixar ningú al marge, per així fer possible una autèntica fraternitat.

La primera encíclica del papa Francesc, Lumen fidei, va ser firmada el 2013 pel papa Bergoglio, encara que amb aportacions del papa emèrit Benet XVI. La segona, Laudato si, de 2015, va ser considerada una encíclica «verda», ja que en la història de l'Església, era el primer document d'un papa per una ecologia integral. Aquesta tercera encíclica del papa Francesc està centrada en la fraternitat i inspirada en unes paraules de Sant Francesc d'Assís, Fratelli tutti, és a dir, germans tots.

Cal recordar que una encíclica és el document més alt del magisteri del bisbe de Roma i en aquest cas recull el més característic del pensament social del papa, ja que la fraternitat humana forma part del nucli del pensament de Francesc, que reflexiona sobre quin món ens espera després de la covid-19.

Com ha dit el bisbe d'Assís, Domenico Sorrentino, «mentre el món sofreix una pandèmia que posa en dificultats tants pobles i ens fa sentir germans en el dolor, no podem deixar de sentir la necessitat de convertir-nos en germans en l'amor».

En referència a aquesta encíclica i a la visita que el papa Francesc va fer a Assís per tal de firmar aquest text, Sorrentino va dir que «aquest gest del papa ens dóna nou valor i força, per 'recomençar' en nom de la fraternitat que ens uneix a tots». I és que l'encíclica del papa arriba en un moment on el món sofreix els efectes dramàtics de la Covid-19.

El papa firmà l'encíclica Germans tots, el passat dia 3, a Assís, sobre el sepulcre del Poverello. Cal recordar que feia 206 anys que un papa no firmava una encíclica fora de Roma, quan Pius VII, el 14 de maig de 1814, firmà l'encíclica El triomf, a la ciutat italiana de Casena.

L'encíclica Germans tots, que es va donar a conèixer el diumenge dia 4, festa de Sant Francesc d'Assís, està estructurada en vuit capítols i 287 punts.

El capítol primer d'aquesta encíclica tracta sobre «Les ombres d'un món tancat». El segon té per títol, «Un estrany en el camí». El tercer està centrat en la importància de pensar i gestar un món obert. El quart tracta sobre la necessitat de tenir un cor obert al món sencer. El cinquè, com millorar la política. El sisè, sobre el diàleg i l'amistat social. El setè, sobre els camins de retrobament. I finalment, el vuitè està centrat en les religions al servei de la fraternitat en el món.