Després de dir-nos reiteradament que era impossible, el Govern espanyol ha hagut de cedir i permetre que els nostres pobles i ciutats facin servir els seus estalvis per atendre l'emergència sanitària, econòmica i social.

Els ajuntaments podran fer servir els recursos de què disposen per atendre les necessitats urgents dels seus veïns i veïnes. Milions i milions fins ara bloquejats als bancs per les injustes regles fiscals serviran per afrontar l'impacte de la pandèmia més important del darrer segle. Un fet d'una lògica aclaparadora per als que ens dediquem al servei públic, el bé comú i la defensa de l'interès general, però que ha sigut fruit d'una llarga reivindicació enfront un Govern del PSOE i Unides Podem que feia mesos que ens repetia, una i altra vegada, que suspendre els topalls de les regles de despesa era, ras i curt, «impossible». Aquest dimarts, però, el principi de realitat s'ha acabat sortint amb la seva i ho han aprovat en Consell de Ministres.

Un bon exemple d'això serien, entre molts altres, els ajuntaments de Blanes, Breda, Camós, Castelló d'Empúries, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Figueres, les Lloses, Palafrugell i Pals, a les comarques gironines. Municipis que tenen en comú haver gastat menys del que ingressaven durant anys treballant per equilibrar les seves finances o d'altres que tot just ara inicien una gestió economicofinancera i pressupostària municipal sostenible. És a dir, que han generat superàvit i estalviat gràcies a una bona gestió economicofinancera del bé comú i dels diners que són de tots.

Les regles imposades des del 2012 pel ministre d'Hisenda del PP, Cristóbal Montoro, ens han impedit fins ara disposar lliurement dels diners estalviats i bloquejant-los. I quan ha estat més necessari que mai amb botigues tancant als nostres barris, conciutadans patint els estralls dels ERTOs, la manca d'oportunitats i l'amenaça dels contagis.

L'única alternativa del Govern espanyol era transferir aquests diners i, si de cas, ja ens els anirien retornant a terminis i sense ni tan sols poder decidir en què gastar-los. Un xantatge inacceptable.

El republicanisme català ens vam plantar i vam anunciar que ni els ajuntaments ni les diputacions republicanes del país cedirien els diners dels nostres veïns i veïnes a l'Estat. El camí ha sigut llarg. Ho hem reivindicat des dels municipis, hem impulsat nombroses iniciatives al Congrés i al Senat i vam posar-ho reiteradament sobre la taula durant els debats de l'estat d'alarma. Sempre amb la mateixa resposta. Fins i tot quan vam haver de tombar el decret ens van dir que «no hi hauria una segona oportunitat». Massa malabarismes i tacticisme. I el que ens deien que era impossible, la fermesa del municipalisme republicà ho ha fet possible.

Però no n'hi ha prou. Exigim que el Fons Covid de 5.000 milions arribi a tots els municipis. Demanem també que es garanteixi la participació dels ajuntaments i de la Generalitat en els Fons Europeus per a la Reconstrucció. I, si ens creiem que la democràcia va de baix a dalt, és imperatiu respectar l'autonomia municipal en l'ús d'aquests recursos com a administracions més properes als ciutadans.

Tot i així, seguirem insistint en la necessitat de revertir el marc d'austeritat del PP. Tampoc ens refiarem d'un PSOE que va contribuir a posar les bases de les lleis austericides de Montoro reformant l'article 135 de la Constitució amb «agosticitat i traïdoria» per prioritzar el pagament del deute abans que l'atenció a les nostres escoles i hospitals.

Tenim tota la confiança en la força del municipalisme republicà, que seguirem posant al servei de la nostra gent, sempre, per construir els fonaments d'una república catalana que la volem lliure, justa i solidària.

*Agnès Lladó és alcaldessa de Figueres, Àngel Canosa és alcalde de Blanes, i Jordi Martí és senador d'ERC per Girona