l coronavirus ha entrat amb força a la campanya americana. A hores d'ara es desconeix quina incidència podrà tenir en els resultats del 8 de novembre. El president ha tingut molta pressa per reiniciar la campanya i pràcticament n'ha fet mofa, malgrat haver passat unes hores en un hospital. En el primer debat fins i tot va prendre el pèl al seu contrincant perquè sempre llueix mascareta. Malauradament Biden no va saber contrarestar i el titllà de pallasso, la qual cosa no l'afavorí gens. Fou un debat lamentable entre dos septuagenaris que mentre un té un caràcter repel·lent, l'altre es dispersa cada cinc minuts. En definitiva, una baralla entre dos galls vells que no aportaren res de nou a la campanya.

Les enquestes pronostiquen avui una victòria dels demòcrates amb un avantatge d'un 9,8%, però en els estats decisius es redueix al 4,5%. I compte amb això perquè en les darreres eleccions els números no diferien massa dels actuals i Donald Trump contra tot pronòstic guanyà Hillary Clinton.

El president lluita contra les enquestes i no els fa massa cas. Sap que gaudeix de molt vot ocult i que encara hi ha un 10% d'indecisos. Intenta tensionar al màxim l'electorat perquè sap que els seus sortiran tots a votar. Molts d'ells veuen en Trump la identitat americana i un país sense immigrants, sense el perill del terrorisme islàmic i expulsant mexicans a tort i a dret.

Per la seva banda els demòcrates són conscients que necessiten que més d'un 55% de la gent surti a votar. Els seus seguidors són més volàtils i tant els afroamericans com els llatins seran bàsics per a Joe Biden que també pot veure's afavorit per la COVID-19 en el sentit que una franja important de gent gran -graner de vots de Trump- poden restar a casa.

En aquesta ocasió el president podria tornar a perdre en vots populars i en canvi guanyar en estats clau que li donarien els vots electorals. Clinton amb una diferència al seu favor de tres milions de vots va perdre. Els vots electorals afavoriren Trump per 304 a 227.

Una de les claus d'aquesta victòria fou que el magnat americà guanyà Florida, Michigan o Pennsilvània per menys d'un 2%. Una victòria mínima representa un bon grapat de vots electorals que en aquella ocasió foren determinants.

Ara Trump vol repetir el mateix escenari. Fins i tot s'ha atrevit a dir que si perd serà perquè es manipularan els resultats. És un populista vestit amb la bandera americana que no ha tingut escrúpols per organitzar mítings en un escenari tan neutre com la Casa Blanca.

És capaç de dir una cosa avui i demà la contrària i es queda tan ample. A Biden el tracta pitjor que un ninot i li retreu contínuament els seus 47 anys d' establishment. Segons Trump el seu oponent és un radical socialista amb contactes amb els comunistes i que representa un perill en algunes ciutats on la violència s'ha desfermat als carrers.

Amb 7,7 milions de casos de coronavirus i més de 215.000 morts, el president predica ara medicació gratuïta per a tothom. El seu mateix tractament de tres dies a l'hospital Walter Reed serà a l'abast de tots els americans, la qual cosa no s'ho creu ni ell, però trasllada el missatge per les xarxes i els seus seguidors s'ho creuen.

Els democràtes el dia 8 de novembre poden guanyar els republicans. Però Joe Biden s'ha d'espavilar en aquesta recta final de campanya. Fins ara ha planificat al màxim les seves aparicions públiques i espera que Trump sigui víctima de la seva manera de fer. Però del candidat demòcrata s'esperava una mica més. Els anys no perdonen i avui difícilment aguanta físicament uns mesos de tant vertigen. Mentre el president marca l'agenda des del seu compte de Twitter amb declaracions ben provocatives. Hom té la impressió que Trump s'ho fa tot sol, mentre Biden s'ho mira des de la distància.