Avui 18 d'octubre l'Església celebra la Jornada Mundial de les Missions, l'anomenat col·loquialment el diumenge del Domund, un dia per conscienciar els cristians en la tasca missionera de l'Església.

En el seu missatge amb motiu d'aquesta jornada, el papa Francesc ens recorda que el camí missioner de tota l'Església «continua a la llum de la paraula que trobem en el relat de la vocació del profeta Isaïes: Aquí em teniu, envieu-m'hi (Is 6:8)». Com ens diu el Papa, «aquesta crida ve del cor de Déu, de la seva misericòrdia que interpel·la, tant l'Església com la humanitat en l'actual crisi mundial».

El papa fa memòria de les paraules que ens adreçà al principi de la pandèmia, a la Plaça de Sant Pere, el 27 de març d'enguany, quan comentà el passatge de Jesús enmig de la tempesta. I és que en una «barca on hi cabem tots», el papa ens encoratjava «a remar junts», ja que tots estem «necessitats de confortar-nos mútuament».

En aquest Domund de 2020, «la crida a la missió, la invitació a sortir de nosaltres mateixos per amor de Déu i del proïsme, es presenta com una oportunitat per compartir, servir i intercedir». I és que «la missió que Déu confia a cadascun de nosaltres, ens fa passar del jo poruc i tancat, al jo retrobat i renovat pel do de si mateix». Si «per amor als homes Déu va enviar el seu Fill Jesús», que, com ens diu el papa, és «el Missioner del Pare», també ara ens envia a nosaltres, ja que Déu, «amb el seu Esperit, que anima l'Església, ens fa deixebles de Crist i ens envia en missió al món, a tots els pobles».

Com ens diu el papa Francesc, «en la missió d'anunciar l'Evangeli, et mous ­perquè l'Esperit t'empeny i et porta», comi ho han experimentat tants i tants missioners com els empordanesos Joaquim Vallmajó i Joan Alsina. Els missioners han portat l'Evangeli al Tercer Món, així com també recursos humans per ajudar la gent més necessitada d'aquests pobles, empobrits per un colonialisme immoral, que després d'espoliar els seus recursos naturals els han deixat en la més absoluta pobresa.

Encara avui, com ha fet sempre, «l'Església, sagrament universal de l'amor de Déu per al món, continua la missió de Jesús en la història i ens envia per tot arreu, perquè a través del nostre testimoni de fe i l'anunci de l'Evangeli, Déu continuï manifestant el seu amor».

En aquest Domund del 2020, el Papa ens fa una pregunta clau: «¿Esteu ­disposats a ser enviats a qualsevol lloc per donar testimoni de la nostra fe en Déu, per proclamar l'Evangeli?». I és que «Déu continua cercant qui enviar al món i a cada poble, per testimoniar el seu amor».

Així com «la malaltia, el patiment, la por i l'aïllament ens interpel·len, la pregària ens obre a les necessitats d'amor, dignitat i llibertat dels nostres germans, així com a la cura de tota la creació».

Els missioners porten l'Evangeli als països on no és conegut, un missatge d'alliberament i de llibertat, per humanitzar les condicions de vida de les persones que més pateixen.