Sense por a equivocar-nos podem dir que tres de les principals preocupacions que tenim els ciutadans són la salut, la feina i el medi ambient. Davant d'això, almenys una certesa: cal accelerar polítiques públiques concretes per poder-hi donar resposta de manera efectiva. I és aquí on -conscients que des dels nostres habitatges i ciutats hi tenim molt a fer-, l'arquitectura i l'urbanisme ocupen un paper central.

Amb aquest repte per davant, el passat mes de setembre el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya acollia l'acte de signatura de la Declaració per al Pacte Nacional per a la Renovació Urbana, impulsat per la Conselleria de Territori i Sostenibilitat. S'engegava així el procés d'elaboració del que ha de ser el marc de referència on consensuar les polítiques de rehabilitació dels propers anys, integrant vessants com la sostenibilitat, l'eficiència energètica, les noves tecnologies o els nous instruments de governança. En definitiva, millorar la vida i el benestar de les ciutadanes i els ciutadans.

Un total de 14 entitats municipalistes de tot Catalunya vam signar la Declaració, amb el ferm convenciment de la utilitat d'aquesta eina. Ja és hora de resoldre les ineficiències d'un parc residencial català envellit, que té un 70% dels habitatges amb més de 40 anys d'antiguitat, ubicat en àrees urbanes que en molts casos encara perpetuen desigualtats socials i econòmiques, alhora que són un fre a la lluita contra l'emergència climàtica. I és que sabem que el 30% de les emissions contaminants que s'envien a l'atmosfera provenen dels edificis.

Les experiències del 2020, marcades per la pandèmia i el confinament, han posat de manifest la necessitat de valorar la qualitat de les nostres llars, posant la salut i el benestar de les persones en un lloc central. Poder gaudir d'espais assolellats, que disposin d'una bona ventilació i un bon aïllament tèrmic i acústic, accessibles... en una paraula, saludables, és quelcom que ja hem de considerar imprescindible.

En paral·lel, l'any 2020 també ens ha mostrat, un cop més, la fragilitat de la nostra economia, i és que de la seva fortalesa en depèn la prosperitat de les generacions presents i futures. Doncs bé, el sector de la construcció, i especialment la rehabilitació i la renovació urbana, pot generar moltes oportunitats laborals, per la qual cosa la seva reactivació té un elevat efecte positiu sobre l'ocupació i la dinamització econòmica.

Aquests dies la Casa de Cultura Les Bernardes de Salt i la Demarcació de Girona del COAC organitzem el cicle de conferències «El món que ens espera. Repensant l'arquitectura» amb la intenció de compartir idees, cercar algunes respostes, oferir arguments i convidar a la reflexió. Entre tots treballarem per avançar en la línia correcta.