Els malsons col·lectius més difosos no tenen per què coincidir amb els més amenaçadors per al planeta, segons podrà observar qualsevol curiós de l'erupció constant dels fons marins del Pacífic meridional. Entre les plagues supervendes a l'abast de la població, destaquen per aquest ordre el canvi climàtic, la pandèmia i l'islamisme. Com bé diu l'intel·lectual de moda Jared Diamond, el coronavirus pot matar un dos per cent dels habitants de la Terra, però l'escalfament global pot exterminar l'ésser humà.

En efecte, cal analitzar la medalla de bronze apocalíptica. Ni tan sols queda clar si els islamistes contemplarien la liquidació de les existències del planeta com una benedicció. En boca d'Osama bin Laden, «vosaltres teniu por de morir i nosaltres tenim ganes de morir». No es referia al seu cas particular, perquè sempre s'excusava amb uns imprevistos recargolaments quan els valerosos mujahidins havien d'entrar en combat. Ara bé, l'escapçament de llibertats que comporta el canvi climàtic o la pandèmia s'amplia a una tala indiscriminada en cas de victòria dels guerrers d'Al·là. No es parla aquí d'un triomf militar improbable, segons demostren les experiències vigents d'Al Qaida o Isis, però sí d'una influència determinant en els interconnectats compartiments intel·lectuals i polítics d'Occident.

Ara mateix, en la cultíssima França s'assassina un professor per fer la seva feina, per mantenir viva la curiositat pròpia en exposar els seus alumnes a les caricatures de Mahoma. Es pot imaginar els exquisits parisencs aterrits davant d'una reiterada criminalitat ultrareligiosa, que considerarien més fàcil d'assimilar si passés sota la cintura pirinenca.

Quant acabi la xerrameca, caldrà decidir si han guanyat els assassins o el mestre assassinat. Per això, només preguntar-se si avui abunden més que ahir els professors que expliquen a classe la licitud de caricaturitzar Mahoma, i de blasfemar contra els déus inventats pels homes. La resposta és redundant, per la qual cosa no es tracta d'un atemptat contra la llibertat d'expressió, sinó d'un reeixit aixafament d'aquesta excrescència de les revolucions occidentals. Per què has de manifestar-te, si hauries de conformar-te amb la fe? La sorpresa no és que un professor francès heterodox sigui assassinat per fer broma amb l'islamisme, sinó que algun docent del país dels gals s'atreveixi a qüestionar l'única religió veritable.