Discriminar l'estètica

Sònia Telles Fàbregas girona

Des de fa 10 dies vam haver de tancar tots els centres d'estètica de Catalunya! Tot i que som un munt d'esteticistes que treballem amb hores convingudes, moltes de nosaltres treballem so­les! Hem sigut centres segurs per poder fer als nostres clients els tractaments que tant necessiten amb la pressió que viu la nostra societat amb aquesta pandèmia. Els problemes de pell degut a l'ús de mascaretes tantes hores. Som un sector que no ens és possible teletreballar, ja que hem de fer el diagnòstic personalitzat a cada client i ara més que mai és necessari!

En què s'ha basat el Govern de Catalunya per discriminar l'estètica vers la perruqueria (amb les quals no tinc res en contra)? Ho trobo una gran injustícia! Pensant en el meu cas en concret, i que segur que hi ha moltes coincidències amb els de companyes de professió, tenim gent gran que venen a tallar-se les ungles, que es fan massatges per millorar algun dolor propi de l'edat, i que nosaltres contribuïm amb la seva qualitat de vida, 1,2,3,vegades al mes! I ara no poden acudir als nostres centres.

És molt fàcil dir que tanquem, quan des de la cadira del Govern tenen el sou assegurat! Si no poguessin treballar des de casa i no tinguessin sou i haguessin de seguir pagant els impostos i els autònoms, s'ho mirarien d'una altra manera!

Halloween i castanyada

salvador tarradas gualta

A l'alta edat del bronze els celtes van passar els Pirineus i van viure efímerament entre els ibers del nord-est. Els celtes vivien en plena harmonia amb la natura i veneraven els arbres fins al punt que els mesos de l'any i les lletres de l'alfabet duien noms d'arbres. L'any nou començava en el solstici d'hivern (24 del mes del bedoll). Les cases s'engalanaven amb branques d'avet i un tronc d'arbre, al qual se li donaven les gràcies per aportar-los ombra, fruita, llenya, oli i remeis. Es convidava els amics i familiars i, a la nit, creient que els esperits dels morts es passejaven pel poble cercant un cos per reencarnar-se, la gent, a les fosques, es camuflava per passar desapercebuts fins l'alba. El mes del saüc (novembre) també es festejava la collita de castanyes, aliment bàsic per tot l'any.

Els tradicionalistes que troben malament tot allò que ve «de fora» han de saber que els catalans no hem inventat res. Tan sols hem reinterpretat allò que els nostres avantpassats ens transmeteren.

Qui té més drets?

PAQUITA LIDÓN ROMERO PALAMÓS

Dissabte 24 d'octubre, quarts d'una del migdia, un dia assolellat i perfecte per passejar per la platja, prendre el sol, llegir o passar una estona amb les criatures, jugant a pilota o amb la sorra. Però tot això s'estronca per la presència d'una dotzena de gossos, sense lligar, corrent per entre mig de les persones, acostant-se a les criatures o perseguint-les mentre jugaven a pilota. Els propietaris? Alguns els tiraven objectes perquè anessin a buscar-los, d'altres estaven asseguts a la sorra còmodament i a d'altres ni se'ls veia. Val a dir que al lloc on passava això hi ha uns cartells que indiquen la prohibició de l'accés dels animals a la platja. A part de les molèsties per a les persones, aquests animals corrent per la sorra provoquen que estigui plena d'excrements. No es podria fer algun tipus de vigilància per evitar la presència dels gossos a la platja? O, si més no, que no hi corrin deixats anar? He de dir que entre setmana passa el mateix, per bé que no hi ha tants animals. Fins quan els drets dels animals per damunt dels de les persones?