Els partidaris del bipartidisme veuen en el «fins aquí hem arribat» de Pablo Casado a Santiago Abascal una tornada al « juntos, café para dos, fumando un cigarrillo a medias». Aquesta relació sense papers excita molt el constitucionalisme, tan formal com és. No importa que el pluripartidisme hagi sortit del descontentament per la manca d'oferta dels dos grans partits ni que el populisme caçador-recol·lector s'hagi aprofitat de dècades de treball bipartidista per mantenir la gent en la simplicitat i espoliar-la dins d'una realitat complexa.

El bipartidisme mai ha reconegut la seva culpa en aquesta situació, que és més complicada, però més semblant a la societat real, la conseqüència més desagradable de la qual és la polarització, és a dir, votants en estat de malestar que només troben confort en l'estabulació ideològica al costat d'altres persones que els donen la raó. Poc espera aquell que només vol que li donin la raó i molt, perquè no es conforma amb menys.

Sense complexos ni culpes, el PSOE i el PP han manejat la polarització al seu favor i en contra de l'oponent sense importar-los l'escalada de cabreig en el descontentament. Es veu en aquest antifranquisme pop de tercera generació que fa servir Sánchez per distreure i en aquesta negació del pa, la sal, l'arròs i altres bàsics als càrrecs de Podem en el govern que repeteix el PP. En resum, la nova memòria històrica és el vell «amb Franco, pa; amb els rojos, sang i polls» pintat en el resignificat Valle de los Caídos. Avançant.

Els propers mesos seran dolents per a Ciutadans, aquesta pomarada sense barrar a la qual Casado anirà amb cistelles, però Vox no perdrà suport ara que calen voluntaris amb cinta mètrica ideològica per mesurar «l'equidistància», el terme que va inventar la contundent dreta aznariana en la lluita contra ETA i que ha seguit usant per marcar que quan no s'està amb ells s'està amb els altres. El mateix Casado mesurarà molt les seves accions perquè sap que aquest és el cost d'haver-li guanyat a Abascal la moció de censura que aquest li havia presentat.