Caixa-Bank i Caixa-Gi...

Narcís Cadena i Masó GIRONA

Perquè la r, una ona se la va emportar. El tsunami esdevingut el dia 29 d'octubre de 2010 va afectar a Girona i comarques.

L'Obra Social d'ambdues entitats ajudaven les associacions i/o fundacions al servei de les persones que la societat margina.

Però ara només en queda una: La Caixa, que ha passat de ser d'aquí a ser més d'allà i aviat ho serà de més enllà i potser després es difuminarà. (Què hi farem! És llei de vida... diran alguns). A aquest pas -a llarg termini i tenint en compte la competència- podria ser que l'Obra Social consistís en un fet simbòlic de col·locar una petita placa a l'edifici a canvi d'una petita almoina. N'hi ha a les diferents comarques i a Girona capital.

Permetin-me explicar una anècdota que em va passar en el menjador d'una residència que acull persones d'edat avançada: m'acomiadava de qui havia anat a veure, gesticulant amb la mà per dir-li adeu, i vaig observar que quasi tothom feia el mateix gest aixecant la mà. Ara, amb les normes, s'han restringit les visites i només les poden rebre dels responsables assignats que en tenen cura.

Una placa serveix de ben poc per apaivagar les solituds, però «si aquest ser solitari troba un recolzament, un ajut afectiu... venç millor aquesta sensació i l'enyorança dels temps bons que van passar». Sort que a les nostres comarques existeixen associacions i fundacions humanitàries capaces de satisfer els desigs i les necessitats alienes.

Maleïts polítics

josep m roura coll Girona

Maleïts polítics que diuen dels altres que no fan bé les coses però que a on manen tampoc se'n surten. Maleïts quan diuen que aporten tants diners per ajudar el comerç, autònoms, etc. i ningú no veu ni cinc. Maleïts quan diuen que ajuden la gent dels ertos i molts no han vist ni cinc. Maleïts quan s'atreveixen a parlar de solidaritat amb la gent però són incapaços de rebaixar-se el sou i menys donar-lo per ajudar-los. Maleïts quan enmig de la crisi que estem patint s'apugen el sou i les pensions de jubilació. Maleïts quan carreguen l'administració de càrrecs inútils i assesors de dubtable funció però que costen molts diners del contribuent. Maleïts quan mal administren els nostres calers amb obres inútils i tractes amb empreses totalment negatius per a l'administració, que tot plegat fa que faltin diners per a la salut i l'educació millors. Maleïts tots els que són uns vividors de la política, que no saben el que és treballar i que difícilment poden entendre els problemes de la gent.

Un Sant Narcís amb la COVID

Lluís Torner i Callicó girona

Aquest any dos mil vint, les nostre Fires, /dedicades al nostre patró, Sant Narcís, se'ns estan presentant d'allò més tristes, / per la plaga que ens afecta, «la covid».

Ens referim a la greu pandèmia, / de la qual no se sap el naixement, / però sí que, a tot el món, neguiteja, / pels seus efectes realment dolents.

Es tracta d'un virus que s'encomana, / a una progressiva velocitat, / i la persona que n'és portadora / el pot escampar a la gent del costat.

Per això cal limitar els contactes, / per reduir les vies de transmissió, / per tal cosa, una de les mesures, / és la de reduir les aglomeracions.

Tot allò que no sigui de necessitat, / i no permeti reduir distàncies, / per sentit comú, queda del tot privat; / i de no haver-hi Fires, n'és la causa.

Fins i tot per l'ofici del Sant Patró, / s'ha vist reduït el nombre d'assistents, / per tal de mantenir la separació, / tot i amb la protecció corresponent.

Per consegüent, enguany a Sant Narcís, / que, amb les mosques, feu un gran prodigi, / caldrà pregar-li que, amb la covid, / faci quelcom semblant i l'elimini.

Sigui veritat o tan sols llegenda, / les i els que som gironins de soca-rel / ho hem après, des de l'edat més tendra, / i com que no fa cap mal, l'hi pregarem.