Tardor 2020

Lluís Torner i Callicó Girona

Arribada la caiguda de les castanyes, ens recorda que som a la tardor, els arbres van perdent les fulles i la natura canvia els seus colors. Sempre ha sigut un temps de bonança, la temperatura es mostra suau, s'entra a un període de calma, i dona un sentiment de pau.

Entremig hi ha les Fires de Girona -Sant Narcís, Tots Sans, els focs- amb una gran varietat d'actes; enguany, però, la tardor, per culpa de la pandèmia, que ha tornat a rebrollar amb força, ens ha transformat la pau, en angoixa. I pel que fa a les nostres preuades Fires -talment com ha passat en altres llocs- s'han hagut de suspendre. De tot allò programat, tret d'algun petit tast, sobretot a través de mitjans audiovisuals, pel demés, res de res; ni tan sols el pregó i els focs. Fins i tot pel que fa a l'ofici del Patró, va requerir assistir-hi amb «cita prèvia».

Tot i que ja estava anunciat que, a la tardor, la covid tornaria a fer de les seves, no s'esperava l'agressivitat que està mostrant, que fins ha calgut declarar l'estat d'alarma, tancant novament espais comercials, sales d'espectacle i de festa. Fins i tot, els caps de setmana, s'ha establert un toc de queda nocturn.

Mai ens haguéssim imaginat aquesta tràgica situació. que ha fet que aquesta tardor, no sols caiguin les fulles, sinó també vides humanes, sobretot d'entre la gent gran. I no parlem de l'economia. Tot plegat és d'allò més trist. Que Déu ens ajudi a superar-ho, i a mantenir ferma l'esperança de millora.

És el nostre parer.

Emmascarats

Daniel Vivern Lladó Girona

Per prescindir de la mascareta i poder beure i menjar un entrepà pel carrer només cal una samarreta, un xandall i unes sabatilles d'esport, i fer veure que vens de córrer una marató. També serveix d'excusa anar en bici si, sobretot, ets guiri, portes un equipament com per anar al Tour i vas a tota pastilla pel Barri Vell. Però, si no és això, estàs fotut. Ja pots ser de la tercera edat, tenir els pulmons com una gaita gallega i necessitar una dosi de cafeïna per fer anar les cames, que no hi ha manera: prendre's un cafè dels d'emportar, encara que sigui al mig d'un parc o de la Rambla, pot ser motiu de sanció. Usar mascareta és de lògica en llocs tancats, però anar pel carrer «emmascarats» és d'inútils, sobretot si els criteris d'ús són tan absurds. Si no ens mata el virus ho farà l'estupidesa.

La flor de la vida

Josep Baella Isanta Girona

Figura geomètrica sagrada, la flor de la vida, representa formes eternes, certes i immutables de l'espai i el temps, que defineix la realitat física. El paganisme precristià ja venerava la flor de la vida, i l'utilitzaven en complexes cosmogonies de coneixement i poder sagrats. En Abidos es troba el temple de Seti I, conegut com el temple d'Osiris. Darrere hi ha l'Osireion, enterrat a una profunditat de 8 metres. No hi ha jeroglífics, i es creu que l'Osireion no va ser obra dels egipcis, ja que s'assembla més a construccions de mesoamèrica, o del Perú.

L'Osireion representa un malson a l'arqueologia, per la seva antiguitat (11.000 a.C.), i per unes llistes de reis que havien regnat durant mil·lennis. Actualment estan ratllades i mig destrossades. I per reblar, a l'Osireion apareix per primer cop, la flor de la vida, en una roca de granit rosa. No en gravat, sinó que el granit està cremat per algun tipus de tecnologia làser, i encara que es talli una part de la roca, el dibuix continuaria apareixent.