La pandèmia ja ha matat més d'1,3 milions de persones i tenim uns 55 milions de casos confirmats. A data d'avui els danys econòmics són molt importants i van a més. A tot això cal afegir que encara no sabem ni quan ni com ens en sortirem ni com serà el nou món que tindrem desprès del desgavell de la COVID-19. Potser ens trobarem un món millor? Tot tornarà a ser igual?

A llarg d'aquest devastador any, caldria que ciutadania i polítics ens prenguéssim una estona per reflexionar damunt els efectes que tindrem a llarg termini i com afrontar les frustracions que s'estan produint vertiginosament. Em sento obligat a dir que cal que confiem en la ciència i els científics, que no exigim presses i resultats que no són realistes. Sé que sovint, en observar com els avenços científics són lents, incerts o canviants, un se sent decebut quan no enganyat. Però també vull dir que l'esperança està en la ciència de qualitat i seriosa. L'esperança està en el fet que els avenços de la ciència aviat siguin aprofitats pels metges, tecnòlegs i gestors per retornar-nos al progrés i al benestar. No busquem ni demanem miracles, ni vies ràpides de cost zero o nimi. El treball, el coneixement, la dedicació i l'aplicació dels recursos de manera intel·ligent són l'únic camí.

Alexander Fleming el 1920 va descobrir la penicil·lina i quan anys després amb Ernst Boris i Howard Walter Florey van trobar la manera de sintetitzar-la i distribuir-la comercialment, el món va veure el camí cap a una nova era. En el monument a Fleming de Barcelona, van haver-hi flors fresques durant molts anys. L'any 1955 en Jonas Salk va introduir la seva vacuna contra la poliomielitis i va vèncer una paorosa malaltia, especialment pels infants. Les mares d'aquella època van parlar durant anys amb reverencia de l'investigador i la ciència.

Actualment hi ha més de dos cents centres de recerca treballant per trobar la vacuna de la COVID-19. A data d'avui 10 grups de recerca tenen molt avançada la seva vacuna (veure Diari de Girona del 15 de novembre darrer). Deixem que treballin, defensem la col·laboració entre tots els científics, empreses i països, demanem recursos per a aquestes lloables tasques. Tard o d'hora tindrem resultats esperançadors. Lluitem dins de les nostres possibilitats per tenir aviat un altre final feliç com ho mostren els avenços que la ciència ens proporciona cada dia, no només en medicina, sinó també en alimentació o confort i seguretat pel que fa a habitatge, transport o cultura. Esperem que un cop més la ciència ens permeti sortir d'aquesta crisi amb esperança i millorats com a persones i com a societat.