D'aquí a deu dies es commemora el 100è aniversari de l'assassinat de Layret a mans de sicaris pagats per la burgesia catalana. Ha sortit publicat el magnífic llibre de Vidal Aragonés: Francesc Layret. Vida, obra i pensament de l'editorial Tigre de paper. Existeix un llibre de Joaquim Ferrer, Francesc Layret (1880-1920), que ha estat reeditat moltes vegades i que ha estat punt de referència obligada per conèixer l'il·lustre advocat laboralista. Va ser publicat per primera vegada l'any 1971 i té les limitacions de molts llibres d'història d'aquella època. S'han necessitat 50 anys des de la primera edició del llibre i 80 anys després de 1939 per tenir a les mans un llibre sobre Layret que emocioni, que el llanci com un cop de puny cap a l'actualitat. L'autor, convé dir-ho, és també advocat laboralista. Avui Vidal Aragonés és diputat per la CUP al Parlament de Catalunya. Però com deia Josep Anselm Clavé un altre comunista, «de polític en faig, de músic en soc». En el cas d'Aragonès podríem dir de polític en fa; d'advocat de causes perdudes n'és. El llibre és moltes coses però sobretot una biografia ideològica. En ella podem resseguir el difícil camí per a la construcció d'un partit socialista -i comunista- i catalanista. L'any 1910 Gabriel Alomar, amic de Layret, s'adona que si el catalanisme se'n va al centre deixa de representar el moviment obrer i s'allunya dels objectius socials i d'emancipació nacional alhora.

Hom sap que tot està escrit per aquells que vulguin aprendre però, com deia Gramsci i veiem des de fa una bona temporada, la història ensenya però no té deixebles. El llibre ressegueix el trànsit de vint anys d'acció política i ideològica, amb l'impacte brutal de la revolució russa a l'esquerra catalanista. Culmina amb la candidatura que preparava Layret per les eleccions de 1920 entre el Partit Republicà Català, el PSOE, la UGT, gent de la CNT i amb el vistiplau de Salvador Seguí. S'avançava a la creació d'ERC o potser més encara setze anys a la creació del Front d'Esquerres, expressió dels Fronts Populars a Catalunya.

El llibre està ple de perles que us sorprendran. D'aquí a deu dies es commemora el centenari de la mort de Francesc Layret a mans de sicaris pagats per la gran burgesia catalana. Un bon motiu de record és comprar el llibre d'Aragonès

Existí un grup extraordinari de polítics amics: Francesc Layret, Salvador Seguí i Lluís Companys que, com ens recordà Toni Domènech, «no podem mirar al passat amb condescendència, eren més intel·ligents que nosaltres i molt més cultes que nosaltres». Convé que el llibre el llegeixin també tots aquells activistes de tota mena de causes, que afirmen que se senten decebuts i cansats, potser que visitin les més belles pàgines de la nostra història on homes i dones valentes és jugaven la pell per la construcció d'un món més just, en condicions molt més dures que ara.