El juny d'aquest any l' Anthony Fauci, director de l'Institut Nacional de Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels EUA i una de les persones més respectades del món en el tema de salut pública va dir que la covid-19 era «el pitjor malson». És un virus que combina una ferotge capacitat de contagiositat i letalitat. Ho va explicar amb molta claredat donant-hi tres motius. En primer lloc quan apareix la covid-19 (encara no fa un any) no hi havia cap persona al planeta immunitzada contra ell. En segon lloc, és un virus que es transmet per l'aire i ens infecta quan respirem. Però hi ha un tercer motiu pel que és el pitjor malson: quan el virus és més contagiós és quan la persona infectada no mostra símptomes, és a dir, es troba bé per fer vida normal i, per tant, és quan hi ha més probabilitats que els altres siguem infectats. Qualsevol persona que estigui en contacte amb una persona ja infectada té altes probabilitats de ser infectada. A banda de tot això, quan el virus ha aconseguit envair-nos un cop ha entrat pel nas o la boca, desplega una sèrie d'ardits per evitar que la resposta immune l'inactivi i destrueixi. Al mateix temps, provoca unes respostes immunològiques que lluny de protegir-nos fa que es tornin en la nostra contra amb un munt de reaccions catastròfiques.

M'he pres la llibertat de fer aquests comentaris, perquè tinc la impressió que encara avui, amb més d'1,3 milions de morts i 55 milions de casos confirmats, hi ha molta gent que no es pren prou seriosament la gravetat de la pandèmia que estem vivint. Tant certs sectors de la ciutadania com polítics no acaben de prendre les mesures que aconsellen els experts del món de la medicina, per parar els peus a la que possiblement serà la pitjor pandèmia que l'ésser humà ha sofert a data d'avui.

La batalla contra la covid-19 no és una batalla de persones concretes, ni de determinats sectors socials. És una batalla pública i planetària que està lliurant tota la societat en el seu conjunt. Per tant, les mesures han de ser forçosament públiques i extremades al màxim possible. O ens en sortim tots o no ens en sortirem.

És també obvi que la covid-19 està provocant una desfeta econòmica de dimensions terribles. Però que ningú es pensi que si es protegeix l'economia de manera que al mateix temps no s'aturi l'avenç de la pandèmia, l'economia no patirà. La pandèmia a data d'avui (i a la espera de tenir vacunes eficaces i segures per a tothom) només pot aturar-se observant rigorosament les mesures de desinfecció permanent de locals i espais, respectant la distància social, utilitzant mascaretes, practicant la higiene de mans regularment, evitant concentracions en locals tancats, optimitzant la ventilació natural i l'exposició a l'aire i la llum solar.

Com més avanci la pandèmia, més profunda i extensa serà la desfeta econòmica. No ens enganyem: a data d'avui la millor manera de protegir l'economia és aturant el més aviat possible la covid-19.