02 de desembre de 2020
02.12.2020
Diari de Girona

Cartes

02.12.2020 | 00:44
Cartes

El tracte del pacient amb ELA
Susanna Encesa Carreras GIRONA
L'ELA, coneguda contra rellotge pels qui la pateixen i tan desconeguda per a molts. Em remeto a fa just un any, 29/11/2019, quan vam ingressar a la planta cinquena de l'hospital Josep Trueta perquè havien de col·locar una sonda d'alimentació a la meva mare. La malaltia en el seu cas avançava amb molta rapidesa i ella havia decidit (després de donar-hi voltes) sotmetre's a col·locar-se la son­da.
La petita operació va anar relativament bé, el més sorprenent va venir després. Tot just avui que ja fa un any començo a poder escriure aquestes paraules (ella fa deu mesos que ens va deixar) ens va fer molt mal el tracte que va rebre la meva mare en la seva hospitalització per part d'alguns professionals. Una de les coses que angoixa més un pacient d'ELA és que li baixin totalment el llit articulat fins a baix ja que li falta l'aire i té sensació d'ofec immediat, així com el tracte, els moviments, la cura... en concret m'adreço a un auxiliar que el dia 30 va atendre la meva mare per fer-li la higiene personal, va sortir de males maneres de l'habitació i es va dirigir a nosaltres dient que a la meva mare no se l'entenia absolutament de res i que no es deixava canviar. Ella només li volia fer entendre que no la podien baixar, que s'ofegava, aquest professional no sabia ni la malaltia que tenia la meva mare. Evidentment no puc posar tots els professionals que la van atendre al mateix sac; també n'hi va haver de comprensius i empàtics però la gran majoria desconeixia el protocol d'actuació davant d'un pacient amb ELA. En el cas de la meva mare li van diagnosticar la malaltia el juny del 2019 després d'uns tres mesos de símptomes. Precisament el primer va ser dificultats en la parla i la deglució. El diagnòstic va ser ràpid però com a familiars ens vam sentir molt perduts.


La veu dels joves
Maria Herrero Almarcha
Som tota la joventut responsables de la propagació del virus?
Des de l'inici de la pandèmia, s'han emès constantment imatges i vídeos on es mostra joves amb actituds poc responsables davant la situació crítica de la covid-19. Festes multitudinàries on no es respecten les mesures sanitàries, on les reunions són massa nombroses, on les mascaretes llueixen per la seva absència i on les distàncies socials no existeixen. Aquests companys de generació no ens representen.
Soc la veu del col·lectiu de joves que no ens identifiquem amb aquestes actituds irresponsables. Bona part de la meva generació som més que conscients de la seriositat de la situació sanitària que estem vivint. És per això que actuem de manera responsable i compromesa. Sabem el que ens hi juguem i és la nostra responsabilitat col·laborar en frenar aquest maleït virus tot vetllant pel benestar de les nostres families.
Confieu en nosaltres, els joves. Ho estem fent bé.


La vacuna de l'amor
Cesca Barti cadaqués
Segons Leonard Cohen, l'amor no té cura, però és l'única medicina per a tots els mals. Carícies, abraçades, petons... són ingredients vitals per sobreviure.
De la mateixa manera que podem morir sense aliments també podem morir per falta d'amor.
Quan ens estimen tenim més confiança en nosaltres mateixes; alhora, més autoestima.
En alguns casos no ens han ensenyat a estimar ni hem rebut l'amor ni l'afecte suficients quan érem petites. No obstant això, podem aprendre a cultivar l'amor de grans, en nosaltres mateixes i amb les altres persones; ara bé, aquesta pràctica no és bufar i fer ampolles, és dedicació dia rere dia i sense abaixar la guàrdia. El primer pas és la consciència i el segon, passar a l'acció.
Segons una professora de meditació: com a éssers humans tots tenim la qualitat de poder cultivar amor. El que hem de fer és canviar certs hàbits mentals per tal de familiaritzar la ment amb noves maneres de funcionar i això no s'a­consegueix d'un dia per l'altre, requereix paciència i determinació.
Per aquest 2021 desitjo vacunes d'amor per a tothom, i en especial a tu, qui em llegeix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook