Utopia?

Llorenç Carreras i Sureda Bescanó

Fa uns dies vaig llegir una contraportada del vostre diari on es menystenia el terme «utopia».

Jo soc un ésser que es mou cap a la utopia més diversa amb l'objectiu de deixar el món una mica millor de com l'hem trobat. Recordo que vaig fer el servei militar, el meu fill la prestació social substitutòria i més tard va desaparèixer la mili... gràcies a molts que creien en la utopia.

Les sufragistes a Gran Bretanya i als Estat Units, manifestant-se i lluitant contra les normes del seu temps, des del 1848, van aconseguir el vot de les dones ja per l'any 1869. A les Espanyes això no va ser possible fins al 1931.

El 31 d'agost del 1961 es va construir el mur de Berlín, molts ho vam llegir als diaris de l'època: separació de famílies, d'amics, de visats... a poc a poc es va anar organitzant opinions al seu enderroc i sense que ningú ho tingués clar fins al 9-11-1989 que una manifestació va començar a enderrocar-lo per sorpresa dels polítics de torn i l'endemà el govern hi va posar màquines. Al cap d'uns dies Leonard Bernstein va oferir un concert a Berlín, per celebrar la fi del mur, s'hi van incloure peces de Beethoven, com ara la Simfonia n.9 Himne a l'alegria amb el mot «alegria» (Freude) canviat per «llibertat» (Freiheit) en el text de la cançó.

Hi ha un bloc nòrdic: Suècia, Finlàndia, Dinamarca i Noruega que han gaudit de governs sensibles davant els ciutadans, la tasca d'aquests estats és motivada per objectius igualitaris i redistributius, impulsats a través de polítiques universals on els ciutadans gaudeixen d'una interessant societat del benestar, que de mica altres països han anat copiant i adaptant.

Enzo Traverso ens recorda «Un món sense utopies és un món molt trist, és un món tancat en el present».

Apa, alegria i lluitem per aconseguir els nostres somnis.

Gràfiques Alzamora

Carles Mallart girona

Això d'enviar felicitacions de Nadal i de Cap d'any en format paper s'ha reduït dràsticament. Ara, quasi totes les felicitacions són de tipus digital, WhatsApp... És una llàstima, però és el signe dels temps, i no es pot pas canviar.

Dies enrere vaig rebre de l'empresa Gràfiques Alzamora -originària d'Olot però amb seu a Girona- una targeta per desitjar un bon 2021, molt curiosa, singular, ben elaborada.

És com una petita carpeta de cartolina, d'uns 18x18 cm, amb estrelles vermelles, el nom de l'empresa i l'univers, en fons blanc. Atractiva. L'obres i trobes un full negre amb lletres grises que diu: «Per acomiadar el 2020 com es mereix, segueix les instruccions: 1/ Arrenca'm. 2/ Arruga'm. 3/ Llença'm». Segueixes les instruccions i apareix «Feliç 2021» en fons vermell i lletres blanques... A la contraportada, en fons blanc, hi ha unes estrelles, l'univers, la marca Gràfiques Alzamora, el telèfon, l'adreça electrònica, la web, l'adreça física...

La idea sorprèn per la seva senzillesa. Aprofitant la covid-19, ens envia un missatge molt potent, actual, que ens afecta a tots, i llavors el contrasta amb colors molt vius que conviden a l'esperança: llancem el 2020, i feliç 2021.

Encara hi ha gent romàntica, negocis com el d'Alzamora capaços de gestar una idea brillant, actual, ben pensada, que arriba a tothom i fa reflexionar. Els felicito per aquesta troballa inspirada, simple, però que ens porta el record de quan les coses eren més senzilles, tangibles -com el paper- i, alhora, el desig que aquest malson dela covid-19 s'acabi ja. Felicitats!