12 de març de 2021
12.03.2021
Diari de Girona

La foto esquinçada de Colón

11.03.2021 | 23:18
La foto esquinçada de Colón

La foto només ha aguantat dos anys. El 10 de febrer de 2019, a la madrilenya plaça de Colón, sota la megabandera espanyola instal·lada per José María Aznar, compartien escenari els màxims dirigents del PP, Ciutadans i Vox en un acte de rebuig al diàleg entre els governs d'Espanya i Catalunya. Dos mesos abans els tres partits havien ajuntat diputats a Andalusia, i l'aliança es repetiria al juny en diferents ajuntaments i autonomies. Residia a la Moncloa Pedro Sánchez gràcies a la moció de censura contra Mariano Rajoy, el PP tenia 137 diputats al Congrés, i el PSOE, 85.

Al cap de dos mesos i mig es van celebrar eleccions generals, el PP va perdre la meitat dels diputats i el PSOE va pujar fins als 123. La foto de Colón va sacsejar els electors progressistes i alhora va legitimar l'extrema dreta, que va entrar al Congrés amb 24 escons –duplicats al novembre. La triple aliança va donar alcaldies i presidències regionals al PP però al mateix temps el va fer bascular en un tamboret inestable.

Dimecres, exactament dos anys després de la foto, Ciutadans va obrir la caixa dels trons pactant amb el PSOE una moció de censura contra el PP a Múrcia, i la presidenta madrilenya Díaz Ayuso va dissoldre l'Assemblea, després que Santiago Abascal exigís eleccions anticipades, en una seqüència que dibuixa relacions de causa i efecte.

Pablo Casado i els seus portaveus es passen el dia criticant els embolics entre socialistes i podemites al Govern espanyol, però la coalició aguanta, i en canvi el triangle conservador es desmanega. Ayuso va a la seva, convençuda que el populisme de bars oberts i francesos a les terrasses en plena pandèmia la impulsarà pel camí d'un lideratge estatal d'inspiració trumpista, i de passada es traurà Ciutadans de sobre, però els resultats de les eleccions catalanes indiquen que la catàstrofe d'Arrimadas més aviat va alimentar els candidats de Vox, un partit que ha crescut en totes les sacsejades de la dreta, i ara a Madrid no seria diferent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook