Amb la missa de la Cena del Senyor de Dijous Sant, comencem el Tridu Pasqual de la celebració de la Passió, la Mort i la Resurrecció del Senyor.

Demà, Dijous Sant, ens reunim al voltant de l'altar per commemorar la institució de l'Eucaristia, on, amb el rentament dels peus, recordarem que Jesús es va fer servidor dels deixebles. Per això l'Evangeli d'aquesta tarda ens presenta Jesús agenollat davant els apòstols, per indicar-nos que l'Església s'ha de fer servidora de la humanitat. El rentament dels peus, i per tant l'actitud de servei en l'Església, està íntimament unit a l'Eucaristia, ja que no hi ha sagrament de l'amor (manifestat en el pa i en el vi que compartim) sense compartir també el servei dels uns als altres.

El Divendres Sant commemorem la mort de Jesús a la creu. Per això aquesta celebració té com a centre la creu, que adorem. És també el Divendres Sant quan recordem tots els crucificats del nostre món. Tots aquells que comparteixen la creu del Crist: els ancians que viuen sols, els malalts, els nois abandonats o que han estat víctimes d'abusos, els qui no tenen treball, els immigrants i els qui viuen sense il·lusió. Però enguany recordem particularment els malalts de COVID, els qui han mort en aquesta pandèmia i els seus familiars. També Jesús continua patint i morint en ells.

El Divendres Sant agraïm i adorem Jesús, com diu Ramon Llull, per «la vostra Passió», ja que l'home, «estant mort i dormit en el pecat, la vostra Passió el feu reviure i el despertà i li mostrà la bondat» (Llibre de Contemplació).

Durant el Dissabte Sant l'Església guarda silenci al voltant del sepulcre del Senyor i per això aquest dia no se celebra l'Eucaristia.

El Tridu Pasqual acaba amb la gran Vigília, el dissabte a la nit, quan amb el pregó se'ns anuncia la victòria de Jesús sobre el pecat i la mort. Amb la benedicció del foc anunciem en aquesta nit santa el pas de Jesús de la mort a la vida, que ressuscitat viu gloriós enmig de l'Església. El ciri pasqual fa d'aquesta nit santa una nit «realment benaurada, que uneix el cel i la terra». Una nit on l'home «retroba Déu». I són les lectures de la Llei i dels Profetes, intercalades amb els Psalms, que ens porten, en aquesta nit santa, fins a la proclamació de l'Evangeli de la resurrecció del Senyor, un fet que esdevé el centre i el cimal de la nostra fe.

Demà també té un ressò important la litúrgia baptismal, amb el baptisme dels catecúmens que entraran a formar part de l'Església.

Com va dir en el pregó de Setmana Santa el monjo de Montserrat, el gironí Bernat Juliol, «quan Jesús estava a la creu va assumir el pecat del món». Però malgrat la seva mort, «el sepulcre buit és el símbol de la Resurrecció, de la llum i sobretot de l'esperança».

Que la resurrecció del Senyor ens faci més sensibles a aquells que, encara avui, continuen crucificats, per poder-los alliberar de totes les morts que els assetgen.

Bona Pasqua als periodistes i als lectors del Diari de Girona.