Un nou any, en aquest quart diumenge de Pasqua, anomenat diumenge del Bon Pastor, el Papa ens convida a celebrar la 58a Jornada Mundial de Pregària per les vocacions. El Papa aprofita el lema d'enguany: «Sant Josep: el somni de la vocació», per recordar-nos que aquest sant patriarca va ser un home que «no impactava, ni posseïa carismes particulars, ni apareixia important a la vista dels altres». I és que «Déu veu el cor, i en sant Josep reconegué un cor de pare, capaç de donar i regenerar vida en les coses quotidianes». El Papa ens recorda que, precisament, «les vocacions tendeixen a generar i regenerar la vida cada dia». Per això «el Senyor vol forjar cors oberts, capaços de grans impulsos, generosos en l'entrega, compassius en el consol de l'angoixa i ferms en l'enfortiment de l'esperança». I com ens diu el papa Francesc, «això és el que el sacerdoci i la vida consagrada necessiten especialment avui, en temps marcats per la fragilitat i els sofriments causats per la pandèmia».

En el seu missatge amb motiu d'aquesta jornada, el Papa ens recorda que «sant Josep ens suggereix tres paraules clau per a la nostra vocació».

La primera paraula que el Papa destaca en la vida de sant Josep és el somni. Com ens diu Francesc, «tots somiem a realitzar-nos», però per arribar a això només ho podrem fer amb l'amor, que és «el que dona sentit a la vida, perquè revela el seu misteri».

Com tots els qui hem acollit la crida del Senyor a seguir-lo, «Déu no es mostra de forma espectacular, forçant la nostra llibertat. Ell ens dona a conèixer els seus plans amb suavitat». I és per això que, igual que els qui hem escoltat la crida de Déu, «els somnis conduïren sant Josep a una aventura que mai no hauria imaginat». En aquesta Jornada Mundial de pregària per les Vocacions, «sant Josep representa una icona exemplar de l'acollida dels projectes de Déu».

La segona paraula que ens proposa el sant pare i «que marca l'itinerari de Josep i de la seua vocació, és el servei», tal com ho narren als Evangelis. Sant Josep «va viure totalment per als altres i mai per a si mateix». Així, sant Josep, «alliberant l'amor del seu instint de possessió, s'obrí a un servei encara més fecund», com hem fet els qui hem optat per seguir Jesús.

Hi ha un tercer aspecte que caracteritza sant Josep i la vocació cristiana i que marca el ritme de la quotidianitat, i és «la fidelitat». Josep, com ens diu el Papa, va ser «l'home just (Mt 1:19) que en el silenci de cada dia perseverà en l'adhesió a Déu i als seus plans». Sant Josep sabia que «l'existència es construeix només amb la contínua adhesió a les grans opcions·.

El Papa acaba el seu missatge amb motiu d'aquesta jornada desitjant el do de l'alegria als «qui generosament heu fet de Déu el somni de les vostres vides, per servir-lo en els germans, mitjançant una fidelitat que és testimoni, en una època marcada per opcions passatgeres i emocions que s'esvaeixen sense deixar alegria».