Aquest mes fa 19 anys que la meva dona i jo vam fer un viatge de milers de quilòmetres per formar una nova família. Una petita Salvadorenca de només 17 mesos ens esperava.

En aquells moments no sabíem, que ella en ser adoptada per uns pares de pell blanca cometria el pitjor dels seus delictes, el seu color de pell.

La nostra filla no és més morena que milers de persones de pell blanca que omplen les platges al mes d’agost, desitjant-ne el seu color.

La nostra filla pateix un accelerat creixement de diòptries, la causa de les quals dóna per a un altre article.

Fa aproximadament tres setmanes, la nostra filla anava passejant pel carrer Joan Maragall de Girona, de lluny visualitza una dona rossa, la seva mare és rossa, li diu mama i com que la dona no es gira, la nostra filla accelera el pas i li toca el braç. La nostra filla, quan la dona es gira i observa que s’ha equivocat, li demana disculpes.

La dona, plena de prejudicis racials crida, un cambrer sense preguntar truca a la comissaria, per la proximitat de la comissaria, un cotxe patrulla es persona en escassos minuts i gairebé sense preguntar li indiquen a la nostra filla que buidi la bossa, que tregui tot el que tingui a les butxaques, que es posi contra el cotxe amb les cames i braços oberts per iniciar un escorcoll.

Tot aquest esdeveniment és envoltat d’algunes persones que semblen gaudir del vergonyós espectacle.

La nostra filla plorant, li diu a l’agent que l’escorcolla el que ha passat, li ensenya una foto de la seva família, li dóna els nostres noms perquè ho confirmin. Els agents no fan res, només que incomplir la norma bàsica d’un estat democràtic de dret, la presumpció d’innocència.

El que és més greu no en termes jurídics, que també, sinó en termes socials, és que ni la dona amb prejudicis racials, ni el cambrer, ni els espectadors, ni els agents li demanen disculpes.

Bufen vents de retrocés democràtic, i ens sembla que bufen en altres llocs. Ho sento, els tenim a dins, a tots els gèneres, a totes les capes socials, a totes les professions. Només desitjo que les persones que van protagonitzar tan vergonyós espectacle, si llegeixen aquest article facin examen de consciència.