Quiosc

Diari de Girona

Josep Miquel Bausset

La Santa Creu, el tres de maig la trobareu

Aquest refrany tan popular ens recorda la festa de les Creus, amb la benedicció dels termes, cada 3 de maig, i l’ornamentació amb flors de les creus que els veïns posen als carrers. I d’una manera especial ens recorda la presència de la Creu del Crist, venerada a Figueres.

Aquesta festa de la Invenció o del Trobament de la Santa Creu, commemora la tradició del trobament de la Creu de Jesús per Santa Elena, el 326. En l’actualitat, la litúrgia de l’Església ha traslladat la festa de la Santa Creu al 14 de setembre, tot i que als pobles encara continua celebrant-se, degut a la seva dimensió popular. I és que hi ha documents antics que ens parlen de la celebració popular de la Santa Creu, amb l’ornamentació de les creus amb flors que es posaven als carrers i places dels pobles.

El papa ens recorda que la Creu de Jesús, avui ornada de flors a tants carrers i a tantes places, la veiem «alçada en els nostres germans assassinats, cremats vius, degollats i decapitats per les bàrbares espases, pel silenci infame». La persecució dels cristians a Síria, Iraq o a d’altres països, ens recorda que la Creu de Crist és present enmig nostre en «els rostres dels nois, de les dones, de les persones extenuades que fugen de la guerra i de la violència i que amb freqüència només troben la mort i tants Pilats que es llaven les mans».

També veiem la Creu, com deia el papa, en «els doctors de la lletra i no de l’esperit, que en compte d’ensenyar la misericòrdia i la vida, amenacen amb el càstig i la mort i condemnen el just».

El papa ens recorda que la Creu de Jesús també la trobem «en el nostre mar Mediterrani i en l’Egeu, convertits en un insaciable cementeri, imatge de la nostra consciència insensible i anestesiada».

I al costat de tantes desgràcies i injustícies, la Creu del Senyor, com a signe de llum i de salvació, es fa present en «les persones justes i bones, que fan el bé sense buscar l’aplaudiment o l’admiració dels altres».

La Creu del Senyor la descobrim en «el rostre de les religioses i dels consagrats (els bons samaritans), que ho deixen tot per embenar les nafres de la pobresa i de la injustícia».

La Creu del Senyor la veiem en «les famílies que viuen amb fidelitat i fecunditat la seva vocació matrimonial».

Finalment la Creu de Jesús la trobem «en els somiadors que viuen amb un cor d’infant i treballen per fer un món millor, més humà i més just».

La festa de la Santa Creu a Figueres ens recorda que, encara avui, la Creu del Senyor es fa present tots els qui sofreixen, i d’una manera especial en els qui fugen d’Ucraïna. En la Creu del Senyor i en totes les creus ornades de flor que vorem avui als carrers, descobrim, com deia el papa Francesc, que «l’alba del sol és més forta que la foscor de la nit» i també, que «l’aparent victòria del mal s’esvaeix davant la tomba buida». I és que la resurrecció del Senyor que celebrem en aquest temps de Pasqua, ens fa present el triomf de Jesús damunt la mort i el pecat.

Compartir l'article

stats