Diari de Girona

Diari de Girona

Teixit empresarial i informació no financera

La UE progressa en la publicació d’una nova directiva sobre l’Estat d’Informació No Financera (EINF) que ha de substituir la vigent des del 2014 i que implicarà l’emissió d’un informe hereu de l’actual amb la denominació d’Informació de Sostenibilitat Corporativa. Alhora, exigirà la verificació de les informacions publicades per part de professionals independents i, a mitjà termini, estendrà l’obligatorietat de l’informe sobre sostenibilitat per a empreses de més de 250 treballadors (d’aplicació a nivell espanyol a partir del 2022).

A Catalunya i al conjunt d’Espanya les empreses de més de 500 treballadors han de publicar des del 2018 un EINF sobre qüestions mediambientals, socials i de personal, de respecte dels drets humans, de lluita contra la corrupció i el suborn i l’impacte en la societat, d’acord amb la Directiva Europea 2014/95. És en el present context que el CCJCC i la càtedra Mango d’ESCI-UPF han dut a terme un estudi sobre les característiques dels EINF emesos per firmes cotitzades en el mercat continu (i Ibex 35) de la Borsa de valors, que pot orientar a les empreses gironines de més de 250 empleats que hagin de fer l’informe a partir d’ara.

L’estudi palesa que 91 empreses (d’una mostra de 129) van presentar l’informe el 2020, que 31 estaven excloses d’aquesta obligació per tenir menys de 500 treballadors i que tres firmes de l’Ibex el publiquen tot i no estar obligades. També, que el 60% de les empreses exhibeix el document de forma separada de l’Informe de Gestió o com a document annex (un 40% sí l’integra en el propi informe) i que el 95% contracta firmes d’auditoria financera per a la verificació externa de l’EINF, tota vegada que la legislació estatal n’exigeix la comprovació externa per un expert independent.

L’EINF contribueix a l’avanç per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per l’ONU per al 2030 (el 78% de les empreses referencia algun dels ODS, fa l’estudi).

Certament, es produiran progressos rellevants en aquest terreny davant dels forts desafiaments de la societat en relació amb la sostenibilitat ambiental i social. Destacar en aquest punt que el sector financer aposta per canalitzar les seves inversions cap a projectes sostenibles i que s’estima que més del 50% de les inversions financeres en la UE siguin sostenibles el 2025. La Unió preveu introduir estímuls per afavorir la inversió sostenible, amb l’establiment d’una taxonomia financera que faciliti i premiï les inversions d’aquest caire. 

El col·lectiu de professionals de l’auditoria de comptes és conscient que més enllà de la verificació dels EINF o del suport a la seva elaboració, els treballs voluntaris sobre aquestes matèries, així com la nova directiva de la UE perquè les empreses industrials de més de 250 empleats informin de l’impacte en la sostenibilitat per part de la seva cadena de valor o les actuacions relatives a inversions sostenibles a què ja hem fet referència, suposaran demandes a les que caldrà donar una resposta ben adequada.

Compartir l'article

stats