Opinió

A les urnes, ciutadans!

Diumenge vinent, en uns comicis per escollir els representants locals per al període 2023-2027, les urnes aplegaran les paperetes dels ciutadans amb dret a vot.

Aturem-nos un instant per emfatitzar que, en un sistema democràtic, la sobirania del poble està representada per les persones votades en unes eleccions lliures i periòdiques.

Així mateix, el concepte de ciutadà, en el vessant polític, és una persona, membre d’una comunitat, que és titular de drets i obligacions. En la seva accepció moderna, el ciutadà és un element fonamental d’una democràcia representativa que, en teoria, ha d’actuar en benefici dels interessos generals de la població, però a la pràctica no és així.

En tot cas, cal dir que tothom porta una motxilla plena d’ideologia, entesa com un sistema d’idees econòmiques, polítiques o socials que configuren una visió de la realitat. De fet, de manera conscient o inconscient, és un atribut inherent als representants elegits, encara que es disfressi o s’oculti per aconseguir el vot a qualsevol preu.

Valguin aquestes reflexions per entendre l’abstencionisme electoral, que s’ha convertit en un problema, agreujat en els últims temps per l’augment de la desafecció amb el sistema de partits.

Els ciutadans que s’abstenen es poden resumir en dos tipus: aquells que van decidir no anar a votar i els que no van poder votar. Entre aquests últims, hi ha els que van anar a votar, però no van poder fer-ho, i els que no van acudir-hi per causes majors (malaltia, accident, viatge inesperat o qualsevol altre contratemps).

Les raons de l’abstenció voluntària són múltiples i difícils de detectar. Entre els abstencionistes, hi ha els que mostren un desinterès per la política, els que pensen que volen demostrar el seu desacord amb les barrabassades fetes, aquells els qui els és igual qui guanyi les eleccions, els que no saben per qui votar perquè no se senten representats per ningú, els que afirmen que guanyaran els de sempre i, per tant, el seu vot no serviria de res, i els que estan decebuts per un partit polític que varen votar anteriorment, però no han trobat cap alternativa que els faci peça.

Quedar-se a casa amb l’excusa que no hi ha res que tingui sentit, que no hi ha res a fer i que tot continuarà igual és deixar el poble en mans dels barroers de tots els colors.

Tot i que no li encantin cap de les opcions, si vol ajudar a canviar la situació actual, ha de votar. A qui vulgui, encara que voti el mal menor perquè cada vot és decisiu. No servirà de res queixar-se després de les mesures que trenquin la convivència o despertin enfrontaments.

Tot i que votar és opcional, ara més que mai és recomanable. Som-hi, doncs! Diguem-hi la nostra! A les urnes, ciutadans!

Subscriu-te per seguir llegint