Opinió

Que visquin les eleccions municipals!

Falten dos dies per a les votacions, demà serem al dia de la reflexió. Com que no reflexioneu mai, l’Estat us obliga un dia l’any a fer-ho. Tenim un Estat budista. Sembla que quatre anys per pensar no és suficient. He notat que la major part de persones són tan hipercrítiques amb les eleccions que si no rectifiquen acabaran per defensar que no n’hi hagi. Els he de dir que això ja ho vam provar i puc afirmar fefaentment que es vivia molt pitjor sense eleccions. Aquí hem tingut un feixisme que a més d’immoral, era molt, però que molt ineficient. La democràcia ha canviat els pobles i la ciutats de manera radical cap a millor. És indiscutible.

Hi ha malastrucs que critiquen fins i tot que en les campanyes electorals es facin propostes. No entenc aquesta crítica. Precisament és en les campanyes electorals on el sistema democràtic preveu que es facin promeses i és en les eleccions quan els ciutadans decideixen si les promeses de fa quatre anys s’han acomplert o no. El lògic és que si el govern ho ha fet bé, els ciutadans el votin i si ho ha fet malament no. Ara bé, a l’hora de la veritat hi ha ciutadans que voten a governs que ho han fet malament. La condició humana és inescrutable. Ja se sap, el sistema democràtic és el pitjor si exceptuem tots els demés. Trobo a faltar que els futurs alcaldes i regidors facin crítiques i propostes més o menys raonables. Ja sé que en mítings i debats electorals s’alça el to més del compte, però em sembla malament que els candidats menteixin, encara més aquells que són dels meus. De fet els meus no sé qui són del tot.

Mentir des de posicions democràtiques és molt perillós perquè s’obre una via molt ampla a l’extrema dreta que són els que millor menteixen. No saben fer altra cosa. Cal que avisem als polítics democràtics que els darrers anys ha crescut la cultura política a Catalunya, pel que cada vegada és més difícil passar-se de llest. És lògic que tothom s’ho fa venir cap a les seves posicions, però no se’n pot abusar. Tampoc és que la gent emprenyada amb els «seus» voti els adversaris, sinó que simplement es queden a casa. Calen més programes electorals ben elaborats i menys eslògans i frases pretesament enginyoses. Que ningú es llegeix els programes? I què. Els que se l’han de llegir són els regidors per saber el què han de fer els propers quatre anys i no manant sense direcció ideològica i programàtica.

Feu, evidentment, el que vulgueu però com deia Jean Jaurès, gran dirigent d’esquerres i pacifista francès, «restar fidel és transmetre, del foc dels ancestres, no la cendra sinó la flama, i és anant cap al mar que un riu és fidel a la seva font.» No sé si l’article us ha agradat, però estareu d’acord que la frase el redimeix.

Subscriu-te per seguir llegint